Ljubitelji soje izloženi manjem riziku od raka pluća


Ljubitelji soje izloženi manjem riziku od raka pluća

Analiza 11 studija pokazala je da ljudi koji jedu veće količine nefermentiranih proizvoda od soje kao što su tofu i sojino mlijeko, imaju za 23 posto manji rizik od raka pluća.

Još uvijek nije dokazan sam zaštitni učinak soje, no poznato je da sastojci soje znani kao izoflavoni mogu u laboratorijskim uvjetima usporiti rast stanica raka.

Svakako treba istaknuti da se veza između soje i smanjenja rizika od raka pluća odnosi isključivo na nefermentirane proizvode od soje. Jednako tako treba dodati da je ona otkrivena samo kod ljudi koji nisu nikada pušili, žena te Azijata.

Prema mišljenju znanstvenika potrebna su dodatna istraživanja kako bi se bolje razjasnila veza između soje i raka pluća. Također, znanstvenici ističu da ukoliko želite smanjiti rizik od raka pluća trebate prestat pušit. 

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition