Niske razine testosterona u muškaraca povezane s većim rizikom od srčane bolesti


Niske razine testosterona u muškaraca povezane s većim rizikom od srčane bolesti

Analiza studija, koje su proučavale vezu između razine testosterona i kardiovaskularne bolesti te su objavljene u razdoblju od 1970. do 2013. godine, pokazala je da su muškarci s niskom razinom testosterona izloženi neznatno većem riziku od razvoja ili umiranja od srčane bolesti.

Testosteron je muški spolni hormon , koji je u normalnih muškaraca odgovoran za velik broj promjena koje se događaju u pubertetu. Osim općeg androgenog učinka stimulranja rasta različitih tkiva, testosteron je odgovoran za rast penisa i skrotuma. Također, testosteron uzrokuje promjene na koži poput pubične i aksilarne dlakavosti, te rast brade. Usljed njegova djelovanja, žlijezde lojnice postaju aktivnije, koža postaje deblja i masnija. Dolazi do jačanja grkljana, zadebljanja glasiljki i produbljenja glasa. Stimulran je rast kostiju i ubrzano zatvaranje epifiza.

Koncentracija testosterona u plazmi u muškaraca nakon puberteta iznosi 21 nmol/l, a nakon 50. godine počinje se smanjivati.

Rezultati ove analize pokazali su da nadomjesna terapija testosteronom nije uspjela poboljšati zdravlje srca.

Jednako tako, bilo je malo dokaza o vezi između niske razine testosterona i ateroskleroze, koja može uzrokovati srčani udar i moždani udar.

Izvor:
Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism