Koje su posljedice deficijencije testosterona?


Koje su posljedice deficijencije testosterona?

Opći simptomi deficijencije testosterona su slabiji spolni nagon (libido), erektilna disfunkcija, atrofija mišića, porast sadržaja tjelesne masti, osjećaj depresije i neraspoloženja, anemija i atrofija kosti (osteoporoza). Poremećena je i proizvodnja spermija. Počne li deficijencija testosterona prije puberteta, usporava se spolno sazrijevanje ili ga uopće ne bude, dijete naraste visoko i glas mu također ostaje visok.

Razvije li se deficijencija testosterona nakon puberteta, a uzroci mogu biti nasljedni ili stečeni, mogu se javiti niže navedeni simptomi: poremećaji sna, kronični umor, razdražljivost, napetost, osjećaj slabosti, smanjeni libido i muževnost, kao i valovi vrućine i provale znojenja. Snaga mišića, snaga stiska, rast brade i opća sposobnost funkcioniranja oslabljeni su. Koža postaje suha i gruba.

Tjelesna se težina u takvih muškaraca često povećava, mišićna se masa smanjuje, a udio tjelesne masti povećava. Osobito se povećava količina masnog tkiva oko struka i bokova. Takvi se muškarci žale na depresiju i bezvoljnost, nesposobnost koncentracije i nesposobnost da bilo što upamte.

Zadnja izmjena: 01.09.2019.