Pacijenti s plućnim bolestima imaju veću vjerojatnost da će razviti srčanu bolest neovisno o čimbenicima rizika


Pacijenti s plućnim bolestima imaju veću vjerojatnost da će razviti srčanu bolest neovisno o čimbenicima rizika

Nova studija proučavala je pacijente koji imaju rijetko genetsko stanje zvano nedostatak alfa-1 antitripsina (AATD) koje uzrokuje plućnu bolest sličnu KOPB-u neovisno o čimbenicima rizika poput pušenja ili dobi. Više od 220 pacijenata s AATD-om uključeno je u studiju zajedno s pacijentima s KOPB-om i kontrolnom populacijom bez bolesti pluća.

Svi sudionici u ispitivanju procijenjeni su na postojeću kardiovaskularnu bolest (KVB) i prepoznate čimbenike rizika, uključujući procjenu vaskularne krutosti za koju se zna da povećava rizik za buduće događaje. Pacijenti su zatim praćeni četiri godine kako bi se vidjelo jesu li razvili kardiovaskularnu bolest.

Rezultati studije pokazali su da postoji povećani rizik za osobe s plućnim bolestima od razvoja kardiovaskularnih tegoba te da samo promatranje konvencionalnih čimbenika kao što su dob i pušenje ne daje potpunu sliku odnosa između ova dva bitna sustava u tijelu.

Postojale su značajno više razine enzima proteinaze 3 kod pacijenata s nedostatkom alfa-1 antitripsina (AATD), no studija je otkrila da postoji veza između povišenih razina enzima i vaskularne krutosti, a time i rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Uloga proteinaze 3 djeluje kao snažna poveznica između plućnih i srčanih bolesti. Djelovanje koje enzim ima u napadu na elastinska vlakna koja se nalaze u plućima i glavnim arterijama sugerira da bi inhibicija njegovog djelovanja mogla imati dvostruki učinak usporavanja, kako plućne, tako i  kardiovaskularne bolesti.

Izvor:
Orphanet Journal of Rare Diseases