Prebiotici mogu povisiti razinu GABA-e u mozgu putem crijevne mikrobiote

Gama-aminomaslačna kiselina (GABA), aminokiselina je koja funkcionira kao glavni inhibitorni neurotransmiter koji može djelovati na mozak kako bi usporio ili zaustavio prijem određenih signala u mozak, što dovodi do mirnijeg i opuštenijeg stanja. Niske razine GABA u mozgu povezane su s neurološkim poremećajima i bolestima poput depresije, Alzheimerove bolesti ili epilepsije.
Nova studija sugerira da prebiotici imaju sposobnost sprječavanja ili liječenja tih bolesti mozga povišenjem razine GABA-e u mozgu poticanjem proizvodnje GABA-e u crijevima moduliranjem crijevne mikrobiote.
Čimbenici hrane poput prebiotika i enzima izvedenih iz gljiva s učincima sličnim prebioticima imaju sposobnost povećanja GABA-e u mozgu i homokarnozina, peptida koji sadrži GABA-u, koji može poboljšati zdravlje mozga modulacijom crijevne mikrobiote.
Smatra se, da znanstvenici još uvijek trebaju otkriti mehanizam kojim crijeva mogu utjecati na mozak i koji bi put mogao biti odgovoran. Nakon što se razjasni, sljedeći cilj je otkriti može li se prebiotički tretman korišten u studiji dalje koristiti za liječenje bolesti povezanih s GABA-om, poput epilepsije ili depresije.
Izvor:
Science of Food