Prijateljske bakterije mogu pomoći u sprječavanju kroničnog sinusitisa


Prijateljske bakterije mogu pomoći u sprječavanju kroničnog sinusitisa

Prema mišljenju američkih znantvenika s University of California iz San Francisca, prisutnost prijateljskih bakterija u nečijim sinusima može biti ključna za sprječavanje kroničnog sinusitisa.

Naime, u istraživanju koje su oni proveli na 10 ispitanika s kroničnim sinusitisom i 10 zdravih ispitanika, pokazalo se da su ispitanici s kroničnim sinusitisom u svoji sinusima imali znatno veći udio bakterije Corynebacterium tuberculostearicum, dok su ispitanici sa zdravim sinusima imali veći broj bakterije Lactobacillus sakei, za koju se smatra da ima zaštitni učinak po sinuse.

Jednako tako, pokazalo se da su ispitanici s kroničnim sinusitisom imali znatno manju mikrobnu raznolikost nego zdravi ispitanici. Posebno je bio izražen pad u broju više filogentski različitih bakterija mliječne kiseline, te porast broja bakterija Corynebacterium tuberculostearicum.

Također, znanstvenici su uočili sposobnost bakterije Lactobacillus sakei da štiti od infekcije sinusa bakterijom Corynebacterium tuberculostearicum, čak i kada se broj ostalih bakterija u sinusima značajno smanjio.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da zdravlje sluznice sinusa uvelike ovisi o prisutnosti određenih mikrobiota (fiziološke mikrobne flore), ističu znanstvenici, te se nadaju da bi ovo otkriće moglo pomoću u razvoju novog načina liječenja sinusitisa.

Izvor:
Science Translational Medicine