Redovita konzumacija oraha pomaže u kognitivnom razvoju i psihičkom sazrijevanju adolescenata


Redovita konzumacija oraha pomaže u kognitivnom razvoju i psihičkom sazrijevanju adolescenata

Redovita konzumacija oraha mogla bi imati koristi za kognitivni razvoj adolescenata i doprinijeti njihovom psihološkom sazrijevanju, ukazuju rezultati nove studije.

Orasi su bogati alfa-linolenskom masnom kiselinom (ALA), vrstom omega-3 koja igra temeljnu ulogu u razvoju mozga, posebno u ovom životnom razdoblju, ističu stručnjaci.

Inače, adolescencija je vrijeme velikih bioloških promjena: događa se hormonska transformacija, koja je odgovorna za stimulaciju sinaptičkog rasta frontalnog režnja. Ovo dio našeg mozga je ono što omogućuje neuropsihološko sazrijevanje, tj. složenije emocionalne i kognitivne funkcije. Neuroni koji su dobro nahranjeni ovom vrstom masnih kiselina moći će rasti i formirati nove, jače sinapse.

Rezultati istraživanja pokazali su, da su adolescenti koji su jeli orahe najmanje 100 dana (ne nužno kontinuirano svaki dan) povećali svoje funkcije pažnje, a oni koji su imali neke simptome poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) značajno su poboljšali svoje ponašanje. Jednako tako, došlo je i do povećanja funkcija povezanih s fluidnom inteligencijom.

Izvor:
eClinicalMedicine