Revolucionarni panel s četiri biomarkera nudi nadu za rano otkrivanje raka jajnika


Revolucionarni panel s četiri biomarkera nudi nadu za rano otkrivanje raka jajnika

Nova studija identificirala je 3 biomarkera (HE4, HE4 Ag-AAb kompleksi i OPN) koji nadopunjuju CA125 i značajno povećavaju osjetljivost za otkrivanje ranog stadija raka jajnika uz 98% specifičnosti u neovisnom validacijskom setu i tri AAb (anti-TP53, anti-CTAG1 i anti-IL-8) koji mogu otkriti 22% slučajeva ranog stadija uz specifičnost od 98% i omogućiti potencijalno produljenje vremena od >18 mjeseci u dijelu tih slučajeva, što bi moglo biti presudno za učinkovitost liječenja raka jajnika.

Rak jajnika uzrokuje značajan broj smrtnih slučajeva diljem svijeta. U SAD-u je prošle godine ukupno 19.880 žena oboljelo od raka jajnika.

Nedavni napredak u citoreduktivnoj kirurgiji i kemoterapiji poboljšao je stopu preživljenja pacijenata s epitelnim rakom jajnika. Međutim, šanse za preživljavanje značajno ovise o stadiju bolesti u trenutku otkrivanja.

Ako se rak jajnika otkrije u stadiju I bolesti, petogodišnje preživljenje pacijentice je preko 90%. Nasuprot tome, kada se bolest otkrije u stadiju II, tj. rak je ograničen na zdjelicu, šanse za petogodišnje stope preživljavanja padaju na 70%.

Taj se postotak dodatno smanjuje u stadiju III, a stopa izlječenja u konačnici se smanjuje na 20% ako se bolest otkrije u stadiju IV. Računalne studije procjenjuju da otkrivanje raka jajnika u ranoj fazi, tj. I ili II, može poboljšati stopu izlječenja za 10-30%.

Izvor:
British Journal of Cancer