08.02.2020. 21:0504.01.2011. 12:46
| Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Jajnik je spolna žlijezda žene u kojoj se potpuno razvijaju jajne stanice. Istodobno je jajnik i žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (proizvodi hormone - estrogene, gestagene i druge steroidne hormone).
Jajnika su dva, desni i lijevi i smješteni su uz lateralne zidove male zdjelice u području račvišta zajedničke bočne arterije.
Jajnik spolno zrele žene ima oblik badema i glatke je površine samo u djevojaka koje još nisu imale mjesečnicu (menstruaciju). U žena koje su imale mjesečnicu površina jajnika je puna ožiljaka, tj. mjesta gdje je iz jajnika izašla zrelo jajna stanica. Stoga se prema izgledu jajnika i broju ožiljaka može odrediti životna dob žene.
Jajnik je dug 3 do 5 cm, širok 1,5 do 3 cm te debeo 0,5 do 1,5 cm.
Jajovod je cijev koja provodi jajne stanice do maternice i u njoj spermiji susretnu jajne stanice, i to u vanjskoj trećini jajovoda, gdje redovito nastane oplodnja. Jajovoda su dva, desni i lijevi i dugi su 10 do 12 centimetara te imaju po četiri dijela - lijevak, prošireni dio, tjesnac i maternički dio.
U kori zrelog jajnika nalaze se folikuli jajnih stanica u raznim stadijima razvoja, kao i žuta tijela i njihovi ostatci. U kori jajnika novorođene djevojčice nalaze se primordijalni folikuli tj. primarne jajne stanice (oocite), promjera 30 do 50 m okružene jednoslojnim pločastim epitelom. Broj primordijalnih folikula pri rođenju je 0,5 do 1x106, od čega velik dio propadne do puberteta. Oocite "čekaju" u profazi mejoze sve do spolne zrelosti. Spolnim sazrijevanjem žene, mali broj folikula s pripadajućim jajnim stanicama pod utjecajem hormona započinje svoje sazrijevanje. Tijekom sazrijevanja folikula jajna stanica naraste do veličine od 150 m. Jajnik ciklički izbacuje jajne stanice spremne za oplodnju.
Nova studija nagovještava da se ljudi koji konzumiraju puno umjetnih zaslađivača, osobito aspartam i acesulfam-K, mogu suočiti s nešto većim rizikom od raka, stoga bi bilo uputno da se njihova primjena smanji.
13.03.2022. 12:4713.03.2022. 12:33
| BMC Medicine | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Prema rezultatima nove britanske studije, konzumiranje mesa pet ili manje puta tjedno, povezano je s manjim ukupnim rizikom od raka. Valja spomenuti, da su osobe koje su manje jele meso imale i manji rizik od raka debelog crijeva, raka dojke i raka prostate.
U okviru Cybermed.hr-a koriste se kolačići radi unapređenja sadržaja. Nastavljanjem pregledavanja ove stranice prihvaćate naše korištenje kolačića. Više informacija.