Jajnik i jajovod


Jajnik i jajovod

Jajnik je spolna žlijezda žene u kojoj se potpuno razvijaju jajne stanice. Istodobno je jajnik i žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem (proizvodi hormone - estrogene, gestagene i druge steroidne hormone).

Jajnika su dva, desni i lijevi i smješteni su uz lateralne zidove male zdjelice u području račvišta zajedničke bočne arterije.

Jajnik spolno zrele žene ima oblik badema i glatke je površine samo u djevojaka koje još nisu imale mjesečnicu (menstruaciju). U žena koje su imale mjesečnicu površina jajnika je puna ožiljaka, tj. mjesta gdje je iz jajnika izašla zrelo jajna stanica. Stoga se prema izgledu jajnika i broju ožiljaka može odrediti životna dob žene.

Jajnik je dug 3 do 5 cm, širok 1,5 do 3 cm te debeo 0,5 do 1,5 cm.

Jajovod je cijev koja provodi jajne stanice do maternice i u njoj spermiji susretnu jajne stanice, i to u vanjskoj trećini jajovoda, gdje redovito nastane oplodnja. Jajovoda su dva, desni i lijevi i dugi su 10 do 12 centimetara te imaju po četiri dijela - lijevak, prošireni dio, tjesnac i maternički dio.

U kori zrelog jajnika nalaze se folikuli jajnih stanica u raznim stadijima razvoja, kao i žuta tijela i njihovi ostatci. U kori jajnika novorođene djevojčice nalaze se primordijalni folikuli tj. primarne jajne stanice (oocite), promjera 30 do 50 m okružene jednoslojnim pločastim epitelom. Broj primordijalnih folikula pri rođenju je 0,5 do 1x106, od čega velik dio propadne do puberteta. Oocite "čekaju" u profazi mejoze sve do spolne zrelosti. Spolnim sazrijevanjem žene, mali broj folikula s pripadajućim jajnim stanicama pod utjecajem hormona započinje svoje sazrijevanje. Tijekom sazrijevanja folikula jajna stanica naraste do veličine od 150 m. Jajnik ciklički izbacuje jajne stanice spremne za oplodnju.

jajnik-i-jajovod-1

Zadnja izmjena: 08.02.2020.