Sastojak crnog vina može pomoći u liječenju senilne makularne degeneracije


Sastojak crnog vina može pomoći u liječenju senilne makularne degeneracije

Američko istraživanje pokazalo je da sastojak crnog vina i grožđa antioksidans resveratrol ihibira rast novih krvnih žila (angiogeneza) povezanih s bolestima oka kao što su senilna makularna degeneracija i dijabetička retinopatija.

Resveratrol nastaje u crnom vinu kao posljedica obrambenog mehanizma zbog napada plijesni. To znači da u pojedinim sortama vina nema standardnog sadržaja resveratrola, već on oscilira s prilično velikim amplitudama. Ako je godina sušna, nema plijesni, nema resveratrola, barem ne u većim količinama. Ako je pak godina vlažna, plijesan napada vinovu lozu i stvara se resveratrol.

Crno vino nekih vrsta vinove loze ima više, a nekih manje resveratrola, uz činjenicu da je sam resveratrol nestabilan i pod utjecajem zraka ubrzo propada. Resveratrolom najbogatija su vina shiraz, pinot noir, cabernet sauvignon i dr.

Senilna makularna degeneracija vodeći je uzrok sljepoće kod starijih osoba u razvijenom svijetu, a javlja se češće kod žena. Postoje dva oblika senilne makularne degeneracije - suhi i vlažni. Suhi oblik senilne makularne degeneracije je češći, razvija se vrlo sporo, te uzrokuje postupni gubitak centralnog vida. Dok vlažni oblik senilne makularne degeneracije javlja se u oko 10 posto bolesnika sa senilnom makularnom degeneracijom, razvija se brzo i uzrokuje gubitak vida.

Dijabetička retinopatija posljedica je djelovanja povećane razine šećera u krvi na krvne žile oka. Najraniji stadij te bolesti poznat je pod nazivom neproliferativna dijabetička retinopatija. U toj fazi, arterije mrežnice postaju oslabljene i počinju propuštati plazmu i krvne stanice, zbog čega nastaju sitna, točkasta krvarenja. Teži stupanj bolesti naziva se proliferativna dijabetička retinopatija. Zbog smanjene opskrbe mrežnice kisikom i posljedične ishemije, stvaraju se nove krvne žile koje su lošije kvalitete i lako pucaju te može doći do krvarenja u staklovinu zbog čega osoba može vidjeti “lebdeće mutnine” i mrlje pred zahvaćenim okom, a vid može biti i znatnije smanjen.

Izvor:
HealthDay