Slijepi miševi progledali zahvaljujući transplantiranim fotoreceptorima


Slijepi miševi progledali zahvaljujući transplantiranim fotoreceptorima

Britanski znanstvenici s University College London Institute of Ophthalmology uspjeli su transplantacijom fotoreceptora obnoviti vid slijepih laboratorijskih miševa. Inače stanice fotoreceptora se nalaze u mrežnici, a pretvaraju vidljivu svjetlost u električne signale koji se putem vidnog živca prenose do mozga. Fotoreceptori su prvi neuron vidnog puta.

Naime, znanstvenici su ubrizgali fotoreceptore zdravih mladih miševa izravno u mrežnicu odraslih miševa koji su imali noćno sljepilo. 

Transplantirane stanice bile su nezreli fotoreceptori, i to štapići, koji su posebno važni za vid u mraku, jer se njima pripisuje visoki stupanj osjetljivosti na svijetlo i gledanje u tami (crno-bijelo gledanje u sumraku).

Nakon četiri do šest tjedana, jedna od šest transplantiranih stanica, uspjela je uspostaviti veze koje su potrebe za prijenos vizualne informacije u mozak.

Prema mišljenju znanstvenika ovaj uspjeh je veliki korak prema novim načinima liječenja bolesnika s degenerativnim bolestima oka.

Znanstvenici se također nadaju da bi uskoro mogli ponoviti taj uspjeh s fotoreceptorima proizašlim iz embrionalnih matičnih stanica te da bi ih mogli primjeniti u ispitivanjima na ljudima.

Izvor:
Nature