Svjetski dan kronične opstuktivne plućne bolesti (KOPB)


Svjetski dan kronične opstuktivne plućne bolesti (KOPB)

Kronična opstuktivna plućna bolest (KOPB) naziv je za bolesti koje smo prije nazivali kronični bronhitis i emfizem i riječ je o jednoj od najslabije prepoznatih bolesti i najmanje dijagnosticiranih u svijetu.

Prevalencija KOPB-a najbrže raste u posljednje vrijeme te je posljednjih 50 godina porasla za 163 posto. Prema mortalitetu i morbiditetu KOPB se nalazi na četvrtom mjestu, nakon  srčanog udara, zloćudnih bolesti i moždanog udara. Procjenjuje se da od KOPB-a boluje između 10-25 posto odraslog pučanstva, uglavnom starijih od 40 godina, te da je oko 600 milijuna oboljelih u svijetu.

Najvažniji uzročni čimbenik nastanka KOPB-a je pušenje cigareta. Za nastanak KOPB-a važna je izloženost štetnim supstancama na radnom mjestu te u vanjskoj i kućnoj atmosferi.

Oko 65 posto bolesnika sa KOPB-om nema postavljenu dijagnozu. Najčešće je riječ o osobama s blagim stupnjem bolesti, ali nedijagnosticiranu bolest ima i oko 4 posto bolesnika s umjereno teškim stupnjem KOPB-a te oko 1 posto s najtežim simptomima. Razlog jest nedovoljna svijest i poznavanje bolesti, ali i postupan razvoj tegoba, te pojavnost u starijoj dobi.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će KOPB zauzeti treće mjesto po smrtnosti do 2020.  

KOPB se dijagnosticira spirometrijom, jednostavnom neinvazivnom metodom mjerenja plućne funkcije s pomoću elektronskog uređaja. Liječenje KOPB-a je kompleksno i uključuje brojne mjere - prestanak pušenja, redovito uzimanje lijekova, ali i ostale nefarmakološke mjere poput plućne rehabilitacije, liječenja kisikom te transplantacija pluća.

Izvor:
MZ RH