Tjelovježba produljuje život oboljelih od KOPB-a


Tjelovježba produljuje život oboljelih od KOPB-a

Prema rezultatima nove studije redovita tjelovježba može produljiti život pacijentima koji su hospitalizirani zbog kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB). Inače, KOPB uključuje emfizem, kronični bronhitis ili kombinaciju emfizema i kroničnog bronhitisa. Također, treba istaknuti da je kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) često povezana s pušenjem. Njeni uobičajeni simptomi uključuju otežano disanje, kronični kašalj, hripanje i iskašljavanje velike količine sluzi.

Procjenjuje se da od KOPB-a boluje oko 7 posto odraslih osoba, te da je KOPB vodeći uzrok smrti u svijetu.

Otežano disanje koje je posljedica KOPB-a često dovodi do sjedilačkog načina života koji ima pogubno djelovanje po zdravlje srca i mišića. Zna se da poboljšanje funkcije mišića tjelovježbom smanjuje potrebu za korištenjem zdravstvenih usluga u pacijenata s KOPB-om.

Ovo istraživanje je pokazalo da su oboljeli od KOPB-a koji su redovito vježbali imali 47 posto manju vjerojatnost da će umrijeti unutar 12 mjeseci od hospitalizacije nego neaktivni pacijenti.

Od ranije je poznato da redovita tjelovježba smanjuje smrtnost i produljuje život oboljelih od dijabetesa tip 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Izvor:
ERJ Open Research