Znanstvenici uspjeli prevarit imuni sustav da prihvati transplantirani bubreg


Znanstvenici uspjeli prevarit imuni sustav da prihvati transplantirani bubreg

Američki znanstvenici sa University of Louisville i Northwestern Memorial Hospital iz Chicaga uspjeli su pronaći način da prevare imuni sustav da prihvati transplantirani bubreg od nepodudarnog donora, zahvaljući kome bolesnici ne bi trebali čitav život uzimati lijekove za spriječavanje odbacivanja organa.

Naime jedan od ključnih problema povezanih s transplantacijom organa je rizik da tijelo će prepoznati novi organ kao strani te će ga odbaciti.

Kako bi se spriječilo odbacivanje transplantiranog organa bolesnici nakon transplantacije dobivaju lijekove koji onemogućavaju imuni sustav da napadne i odbaci transplantirani organ.

U okviru istraživanja koje je provedeno na 8 ispitanika, primatelji organa su prije transplantacije podvrgnuti kemoterapiji i zračenju kako bi se oslabio njihov imuni odgovor, a nakon toga slijedila je transplantacija bubrega.

Dan nakon transplantacije u primatelja organa unesene su matične stanice darivatelja organa kako bi se stvorila dva sustava koštane srži koji koegzistiraju.

Ispitanici tretirani novom tehnikom tijekom godinu dana uzimali su lijekove za sprječavanje odbacivanja transplantata čija je doza postupno smanjivana. 

Pet od osam ispitanika je nakon godinu dana prestalo uzimati te lijekove, a u dva slučaja uzimanje se nastavilo, ali u smanjenim dozama u odnosu na uobičajene. Kod jednog ispitanika došlo je do odbacivanja bubrega.

Znanstvenici se nadaju da bi ovaj novi postupak mogao pružiti bolju kvalitetu života i manje zdravstvenih rizika za osobe s transplantiranim organima.

Izvor:
Science Translational Medicine