Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Da li primiti cjepivo protiv gripe


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MrsV

14.11.2021. 17:45

Poštovani,

Prije nekoliko godina imala sam jaku reakciju na cjepivo protiv tetanusa, ruka je bila natecena i crvena do lakta nekoliko tjedana, a napravio se i hematom koji je jos uvijek vidljiv iako minimalno. Tada ste mi rekli da je moguce takva reakcija zbog aluminijevih soli izmedu ostalog.

Moje dijete od 8 mjeseci ima manjak alfa 1 antitripsina, heterozigot i preporuceno je cijepljenje protiv gripe sto cemo i napraviti za desetak dana. Dvoje starije djece je vec cijepljeno, a htjela sam se i ja cijepiti naravno. Ali, ako sam dobro shvatila, cjepivo protiv gripe takodjer sadrzi adjuvans, odnosno aluminijeve soli pa me zanima da li je zbog prijasnje burne reakcije kontraindicirano u mom slucaju?

Hvala vam puno

Darko Richter, dr. med.

14.11.2021. 20:25

Ima sada nekoliko cjepiva protiv gripe: VaxigripTetra, Influvac, i možda još koje. Ovo dvoje nije adjuvantirano, tj. ne sadrža soli aluminija.
Da se vratimo na vašu prekomjernu reakciju na cjepivo protiv tetanusa: ona je najčešće posljedica prethode hiperimunizacije, tj. stanja u kojem ste imali dovoljno i previše imunosti prema tetanusu, a primjenom dodatne doze, došlo je do te tzv. Arthusove reakcije. Da ste možda bili hiperimunizirani, moglo se u tom času pogađati po tome da ste, npr., u 5-10 godina prije toga također primili cjepivo protiv tetanusa. Adjuvansi su također moguće objašnjenje, ali tek na drugom mjestu.
No, kako rekoh, gornja cjepiva protiv gripe ne sadrže nikakve adjuvanse.

MrsV

14.11.2021. 23:25

Hvala vam puno ma odgovori.
Prije te reakcije sam cjepivo protiv tetanusa dobila prije 16 godina.

Molila bih vas odgovor na jos nekoliko pitanja. Naime, kako se to sve dogadjalo na lijevoj ruci, cjepivo protiv corone sam dobila u desno rame, druga doza prije tri tjedna, Phizer. Da li u isto to rame moze i cjepivo protiv gripe? I da li moze doci do neke reakcije ako bi se cijepila u lijevo rame gdje je jos uvijek ostatak tog hematoma?

Darko Richter, dr. med.

16.11.2021. 11:05

Ako je o istoj viziti, ubodi moraju biti razmaknuti najmanje 2,5 cm, a najbolje je svakog dati u svoje rame. A nakon nekoliko tjedana, nema veze. Cjepivo se inače može dati i u lateralnu stranu bedra (caput lateralis m. quadricipitis femoris).

MrsV

16.11.2021. 11:40

Hvala na odgovoru.
Da li se mogu cijepiti u lijevu ruku, gdje je taj hematom nakon Arthusove reakcije? Ipak mi je desna primarna pa ako vec boli, bolje da boki lineva. Takodjer, ne znam kako bi se primilo moje pametovanje da me se cijepi u bedro.

Darko Richter, dr. med.

16.11.2021. 22:05

Gledajte, na TV se stalno vrte slike cijepljenja i uzimanja briseva iz nosa. Mogu vam reći da oko 80% tih slika prikazuje pogrešnu tehniku davanja injekcija ili uzimanja briseva. Već mi je nekoliko puta došlo da se javim Stožeru i da ih na to upozorim. Što mislite kako bi reagirali? Ja mislim da bi me odšutjeli, i stresli s revera. Tko sam ja? Očite se ne smatra važnim da se zna tehniku davanja intramuskularnih injekcija, pa mi je sada teško vas nagovarati da ih zatražite aplikaciju u m. quadriceps femoris, jer, točno ćutite što bi se dogodilo. S takvim pogrešnim tehnikama primjene lako je ponovno dobiti hematom. Npr., kada gledate iste slike iz Amerike, tamo niti jedanput ne vidite pogrešnu tehniku. Standardi se u svijeteu znaju, a ovdje je to stvar umjetičke slobode. Da dalje ne lupetam, evo da pobrojim što je sve pogrešno na tolikim slikama koje nas u svezi s cijepljenjem zapljuskuju skoro svaki dan na TV:
1. Štapić za uzimanje obriska skoro redovito bude usmjeren gore, prema korijenu nosa, a treba ići ravno, usmjeren po ravnini uha. Zato naravno, boli, katkada prokrvari, ljudima se zamanta, a nalaz može ispasti negativan, jer ne pogađa pravo mjesto gdje treba tražiti virus.
2. Često vidimo da se štapićem vrti po predvorju nosa, gdje nema baš ničega osim stafilokoka i nosnih dlačica.
3. Injekcije se daju pod koso, imjesto okomito na kožu.
4. Vrhom igle se federira po površini kože, umjesto da se naglo i brzo probuši i plasira u mišić. Tako i manje boli.
5. Stalno se vrte slike uzimanja cjepiva iz bočice, i prikazuje se kako se tekućina usisava u brizgalicu, a onda se vraća kroz iglu van. To se ne smije raditi. Treba jednom iglom uzeti cjepivo, pa staviti novu iglu, i cjepivo u brizgalici klipom gurati do grla brizgalice, al ne i u šupljinu igle, pogotovo ne tako da kapljice izviru na vrhu igle.
6. Gotovo redovito vidimo da se igla gura u rame do pola, pa se zastane, pa se klip povlači natrag, kao da se provjeri da slučajno nije u nekoj žili, pa se nastavi gurati dublje, pa se opet aspirira i na kraju se cjepivo aplicira. To je najčešći način kako se samom iglom stvori hematom. Jedini bolji način bio bi da se iglom ubode u mišić, i tom iglom rošta kao kuhačom po loncu.
7. Standardna mjesta za davanje intramuskularnih injekcija su deltoidni mišić jedne ili druge nadlaktice, te lateralni kvadriceps femura (bedra). Bedro se uglavnom koristi u dojenčadi i male djece do 12-15 kg, a potom se prelazi na rame. Ali, ako ima nekog razloga, onda treba koristiti bedro i u odrasloga.
Ja mislim da je ovo dovoljno užasno da bi netko trebao nešto poduzeti, ali, evo, nisam čuo da je netko nešto pokušao raći, upozoriti, kritizirati, jer, ili se ne zna, ili sami nisu sigurni, ili se smatra da je obloje ostati tiho, ili ... tko zna više zašto. Stvarni razlozi koji stoje iza nestandardnih tehnika bilo čega u Hrvatskoj nerijetko me iznenade. No niti ti iznenađujući razlozi ne mogu biti isprikom da se radi pogrešno.

MrsV

17.11.2021. 09:40

Hvala vam puno! Najradije bih ovo isprintala i odnijela u ambulantu.
Sad me je tek strah odvesti najmladjeg na cijepljenje. Da je ikako moguce, dovela bih dijete da ga vi cijepite, no zivimo na otoku poprilicno daleko. Stariji su vec cijepljeni i to upravo na nacin kako ste rekli, guranjem sadrzaja kroz iglu prije aplikacije, zatim ubod pa aspiracija.. Ako smije sad biti jos malo znatizeljna, zasto se ne smije sadrzaj gurnuti kroz iglu prije uboda?

Ja ne znam kako je pripremljeno cjepivo protiv covida koje sam primila jer je vec bilo spremno kad sam usla, ali sva sreca bez hematoma obe doze.

Zaista je nevjerojatno da nitko ne reagira na pogreske, mogu samo zamisliti koliko se iznervirate kad to gledate.

Darko Richter, dr. med.

17.11.2021. 18:55

Čitaju ove odgovore razni ljudi. Ali već sam odustao od pokušaja da ispravljam krive Drine kao i da se nerviram.
Što se tiče tzv. "prošpricavnja igle" to se ne smije raditi zbog 2 razloga:
1. Smanjuje se doza za onoliko, koliko je izašlo iz igle
2. Cjepivo izvan igle je sada na koži, ili negdje u sobi. Tu ne treba biti.

MrsV

11.12.2021. 14:00

Poštovani,

Dijete od 9 mjeseci je u srijedu primilo cjepivo protiv gripe, prva doza. Jucer popodne sam primijetila roskasto, tockasto crvenilo oko uboda, promjer nekih 3-4 cm i nije vidljivo cijelo vrijeme. Nije mi uobicajeno sto je točkasto pa bih molila mišljenje.

Hvala vam puno

Darko Richter, dr. med.

12.12.2021. 22:25

Ako nije vidljvo stalno, onda ne postoji. A i da jest, ne bi značilo ništa, pogotovo ne u smislu neke alergije.

MrsV

16.01.2022. 23:35

Poštovani,

Dijete od 10 mjeseci je primilo prvu dozu cjepiva protiv gripe 8.12., 10.1. je trebao primiti drugu dozu, ali smo se svi u obitelji razbolili te smo testirani na coronu i bili negativni, na gripu nas nisu testirali. Zanima me da li dijete nakon sto se oporavi treba dobiti drugu dozu ili je prekasno te da li je kontraindicirano cijepiti ga ako je ovo sad gripa?

Hvala

Darko Richter, dr. med.

19.01.2022. 00:45

U dobi od 6 mj.-8 g. trebaju 2 doze ako do tada nisu bila cijepljena. Dakle, treba dobiti tu drugu dozu, i, ako je slučajno prebolio gripu, to neće smetati. Nikad nije prekasno. Iduće godine trebat će mu samo 1 doza ako se sada kompletno procijepi s obje doze.
Zašto se treba cijepiti, čak i ako je dokazano imao gripu? Zato, jer postoje 4 tipa virusa influence koji se svi mogu javiti unutar iste sezone, zajedno, no obično jedan iza drugoga. To su 2 podtipa gripe A (H1N1 i H3N2) i 2 loze B: Victoria i Yamagata. Prirodna bolest uvijek je poruzročena samo jednim od tih tipova, i poslije toga može oboljeti od drugih tipova virusa influence. Cjepivo sadrži sva 4 tipa.

MrsV

19.01.2022. 21:40

Hvala vam puno!

Andreag

20.12.2022. 15:25

Postovani,
Dijete od 3 ipo godine se dosad cijepilo vec 3 sezone protiv gripe. Obzirom da smo se preselili, i njegova pedijatrica nije presretna s cjepljenjem malene djece protiv gripe, to bi preskocila ako mogu. Dakle, treba li se cijepiti i ove sezone ako je dosad dobio vec 3 cjepiva? Nadalje, bio je bolestan i dobio sumamed koji je pio od 12.12., ako to nesto znaci (dr. mu nije nista cula na plucima, ali joj je bio pun sekreta pa da se ne spusti je dobio antibiotik-nisam inzistirala ni sugerirala nista).
Molim Vas za mišljenje.
Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

20.12.2022. 23:10

Da sam mu ja doktor, ne bih mu nikada dao Sumamed "da se infekt ne spusti na pluća", jer od toga nema koristi, a može se baš to dogoditi, unatoč i zahvaljujući Sumamedu. S druge strane, protiv gripe se do dobi od 5 godina treba cijepiti svake sezone. Nema tu da netko "bi ili ne bi", "tako malo dijete". Tako malo dijete je više od onako velikog djeteta osjetljivo na teži oblik gripe.

Andreag

23.12.2022. 10:15

Postovani doktore,
Pisem i sama se sebi cudim da mi je neugodno pitati pedijatricu da mi cijepi dijete. Pitat cu, naravno. Sto bi tek rekli na to da mi je stariji sin u druge dr. dobio terapiju 5 ml dnevno Cefixima na 32 kg. Pa onda kad zovem za "provjeriti" bilo 14 ml. A nije nego 12 ipo. Hvala najljepsa na svim dosadašnjim savjetima. Sretan Vam i blagoslovljen Božić, nadam se da cete nas jos dugo savjetovati.

Darko Richter, dr. med.

28.12.2022. 00:10

Nadam se da ću poživjeti još neko vrijeme, a savjeti se s vremenom izližu. Treba novih snaga.

Andreag

11.01.2023. 10:40

Dragi doktore, Vasi savjeti su genijalni, bezbroj puta sam tu pronasla odgovor na pitanje, a barem pola od toga se jos i nasmijala na dovitljive komentare. Divim se Vasoj predanosti, i nisam propustila mnogo puta vidjeti i datum i sat u koji odgovarate, u slobodno vrijeme, vikendima, praznicima. To moze samo osoba koja je potpuno predana radu s djecom i nesebicno im pomaze, pa i ovako na daljinu. Mozda Vam ovo sad zvuci pretjerano, sve to mislim, pa i vise, iako Vas nisam nikad osobno upoznala, iznimno Vas cijenim i zelim se od srca zahvaliti.

Darko Richter, dr. med.

12.01.2023. 23:55

Izgleda da ste bili negdje na umjetnom snijegu.