Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na grinje?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

11.01.2011. 22:00

Izgleda kao da imate atopijski ekcem (atopijski dermatitis, neurodermitis). Trebalo bi učiniti alergološku obradu, ali, ne epikutanim, već prick testiranje, i to kada ste najmanje 10-14 dana bez antihistaminika (Letizen, Dimidril). Sada možete mazati blagu kortikosteroidnu kremu na mjesta gdje imate to perutanje, crvenilo i svrbež, i to 2-3 dana, a dalje, kao i na ostal edijelov ekože, koja je vjerojatno samo suha, neutralnu njegu kremama ili mlijekom (Nivea, Linola Fett, Eucerin, Dercome, Nevenova krema, Excipial i sl.). Kada se pogorša, opet na ta mjesta Afloderm (mogu i druge kreme, npr. Cutivate, Advantan, Beloderm, itd.).

Darko Richter, dr. med.

11.01.2011. 22:00

ANF je netko ordinirao misleći na lupus eerythematodes.

skonjic

11.02.2011. 15:26

Poštovani...
Molim vas ako možete da mi pomognete. Moj brat ima 6 godina i več skoro godinu dana ima problema sa alergijama. Manifestuje se na oči. Stalan svrbež tokom dana i crvenilo. Dijagnoza doktora Conjunctivitis allergica susp. alergican na prašinu i dermtophagoides, krzno, dlaka životinje, perije, sintetiku. Trošio sol alomide i ung hydrocortsion prooculi ali bez pomoči. Test na alergiju pokazao 270 IGE a normalno 52 IGE. Koristili smoi i neke biljne preparate, radili detaljno usisavanje, provjetravanje, promjena posteljine i dubinsko usisavanje ali bez značajne pomoči. Jedino pomogne odlazak u planinu. Ako imate neku terapiju da nam preporučite bili bih vam zahvalni.

Darko Richter, dr. med.

11.02.2011. 16:15

Očito je alergičan na grinju. I zato mu je dobro na planini, gdje grinja ima bitno manje, ili ih uopće nema (iznad 1500 m).
Kod kuće, barem u njegovoj sobi, ukloniti sve rezervoare grinja: ukloniti tepihe, zastore, stolnjake, tapecirani namještaj, plišane igračke, jastuke, kapute u ormarima, i sl., tj. sve što skuplja prašinu. Ostaje krevet, kojeg treba opremiti antialergijskim navlakama za jastuk, jorgan i madrac.Isto vrijedi i za druge krevete u istoj sobi.
Od lijekova ne vidim da je probao obični antihistaminik. Neka proba Aerius ili Xyzal.
Nemogučće je da one kapi koje ste nabrojali nisu djelovale. Imao sam slučajeva gdje su one kapana na kožu, a ne u oko. Naravno da onda ne djeluju. No, ako mislite da ćete vi malo kapati, i da će alergijski conjunktivitis proći zauvijek, onda se varate. On ostaje zauvijek, no, može u svojem intenzitetu variirati, pa bude čas jači, čas slabiji, kadikad se sasvim smiri, no, stalno je tu.

Darko Richter, dr. med.

11.02.2011. 16:15

Odogvor je dat pod postom "alergija na sve".

*hrvoje*

22.02.2011. 11:01

evo vjerujem da vam mogu pomoci sa tim da ublazimo simptome tj da vam barem u kući bude sve cisto, naime poceo sam se baviti prodajom sistema za ciscenje rainbow -američki je sistem i proizvodnjom sistema se bave od 1936g
mali je aparat koji pomoću separatora koji se okrece velikom brzinom i tom prilikom uvlaci prasinu dim i sve iz zraka prostorije pere ga u vodi i izbacuje 99,9998%čisti vodom oprani zrak sistem uz funkciju pranja zraka koja mu je najosnovnija funkcija dezinficira zraki medicinira ga te uz nastavke dubinski izvlaci grinje iz madraca-ako ste zainteresirani da pogledate sistem , naravno bez ikakvih obaveza za kupnju javite se na mail hrvoje.malic@gmail.com mnogim osobama sa alergijama , bronhitisom i astmom je pomogao mozda bude rijesenje i za vase probleme
pozdrav

Darko Richter, dr. med.

22.02.2011. 13:15

Grinje se mogu izbaciti, tj. znatnije reducirati, jedino tzv-im. "multifaceted approach", tj. pristupom s više strana. Prvo i osnovno jest izbaciti iz stana, ili najmanje spavaće sobe djeteta, sve što skuplja prašinu, a na madrac, jorgan i jastuk na kojim adijete spava navući antialergijske navlake. Onda mogu pjene, usisivači, ultraljubičaste lampe, ovlaživači, isušivači, i što god hoćete. No, bez ove prve dvije stvari, badava vam sve što prodajete-kupujete.
Molim vas da se na ovom više na zadržavamo.
Čudim se web-masteru da pušta ovako očite reklame.

kokobolo

23.02.2011. 10:50

postovani doktore imam bebu od 6 mjeseci prije od prilike 4 mjeseca primjetila da je se izasuo i odveli smo ga u dom zdravlja gdje su nalazi pokazali da je alenrgican na kravlje proteine kupovala sam hranu nan ha 1 i nako nekoliko mjeseci presla sam na meggle 3,2 koje mu super odgovara i nema nikakaih problema sada umene muz hoce da mu uvede kravlje mlijeko pa vas molim da mi kazete dali je preporucljivo ako nije i zasto.............................................. jer kada mu se god mlijeko mjenja njega stomak zabpli i nespavam nocima ja licno nisam za kravlje mlijeko jer je puno masno i puno alergena ali ipak sta mi vi perporucujete

Darko Richter, dr. med.

23.02.2011. 12:15

Nemamo dijagnozu, a napamet ne želim davati savjete.
Ne postoji dijagnoza alergije na kravlje mlijeko iz doma zdravlja. To se treba uraditi alergološkim testiranjem, a to u Hrvatskoj ne radi niti jedan dom zdravlja. Ako su uzeli krv, i poslali na specifičniIgE, onda mi javite točni i potpuni nalaz.
Ako dijete pije Megle 3,2%, onda pije skoro punomasno mlijeko, i ako nema smetnji, nema alergiju.

kokobolo

23.02.2011. 23:55

mi smo u domu zdravlja tuzla radili testove radio metar abl 5 bijohemiju radiomear abl 800 flex a nama nisu dali nalaz koji potvrduje da je beba alergicna na kravlje protewine ali su nam dali kapi koje sam ja koritila i kad sam posla davati meggle 3,2 jer je se bio poso izasipati sta mi vi predlazete da pocnem davat kravlje mlijeko ili ne ja ga licno nebi ali zelim vase misljenje

meah

24.02.2011. 13:05

Moj sin ima 3 godine.Od oktobra 2009 do februara 2010 je cesto imao bronhitis ,bez tempirature,samo otezano disanje sa opstrukcijama.Zavrsili bi na inhalacijama Ventolinom i jednom smo primili urbazom injekcijuprvi put kada je imao otezano disanje.Poslije sam znala sta me ceka pa sam ga ranije vodila kod dr.U januaru 2010 smo 8 dana bili na inhalacijama Ventolinom po 3 puta dnevno.Radili smo alergo/test iz krvi i nalaz pokazao alergiju na grinje i malo na prasinu.Dobili smo Bebyhaler i Flixotide pumpicu.Koristimo je redovno ,sada smo na minimalnoj 1x1.Koristmo je godinu dana.Otezano disanje nismo imali od juna2010,ni bili na inhalacijama.Moze te li mi reci koliko se koristi ova pumpica jer je nas dr za sada zadovoljan sa rezultatima.U isto vrijeme nam se pojavio i atopijski dermatitis,blagi oblik jer ga uspjesno rijesavamo sa pantenol masti.Pojavi se ispod koljena i na pregibima saka i laktova.Ponekada malo na vratu.Puknu mu resice ispod uha ,bude mala ranica.Sve su to prvi simptomi ,a poslije toga za 2/3 dana dolazi otezano disanje.On se cesto budi po noci,cese se.Jos nikada nije prespavao citavu noc.Nije cesto bolestan ,samo je par puta do sada imao temperaturu,jednom upalu uha i upalu krajnika.Zadnji put je bio sada sredinom januara bolestan,upala krajnika.Poslije toga mu se pojjavila mala kvrzica na vrati velicine zrna graska,mislila sam da je do upale ,ali ona se jos njie povuka...Moze li biti do alergija i atopijskoga dermatitisa jer su mu nalazi krvi uredu?Trebali bi ici ovih dana redovno na kontrolu mjesecnu ,ali su tolike guzve u domu zdravlja da mi se zdravo dijete ne vodi.
Hvala unaprijed...

Darko Richter, dr. med.

24.02.2011. 18:55

Očito ima alergijsku astmu. Treba alergološku obradu, i treba, i bez toga terapiju: Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler, sa ili bez Singulair Mini granula 1 vrećica dnevno. Ventolin 2 potiska na Babyhaler po potrebi, ne češće od svakih 4-6 sati.

meah

24.02.2011. 21:15

Nas dr hoce polako da izbaci Flixotide jer mu se otezano disanje ne ponavlja vec duze vremena...Ventolin nismo upotebljavali takodje od juna prosle godine.Kako sada da uzimamo sve to ispocetka???On je sada na 1x1 potisak Flixotide vec sesti mjesec i nema napada otezanoga disanja.

Darko Richter, dr. med.

25.02.2011. 10:05

Atopijski dermatitis tretira se neutralnimkrremama malo masnijeg sastava, npr. Nivea, Dercome, Linola Fett, Eucerin, Novaderm sensitive, Excipial, Mustela, A-Derma, itd. Svaki dan, dvaput dnevno. Ako se pogorša, stavljaju se blage kortikosteroidne kreme.
Napad astme nema, zato jer uzima Flixotide. Ali, negdje na ljeto, tj od konca lipnja (6. mj.), moglo bi se pokušati prekinuti pa pratiti što će biti. U neke djece nakon dobo od 3 godine nema više opstrukcija. Tako to negdje piše, ali, ako postoje alergije, a postoje očiti znaci da one postoje (atopisjki dermatitis),onda je sljedeća faza kada bronhoopstrukcije mogu stati pubertet.

cashier

25.02.2011. 12:10

Postovanje, molim da mi odgovorite na moje pitanje, a to je :
Djevojcica ima 6,5 godina, vodili smo je u privatnu polikliniku na alergo test i ovo je specijalisticki nalaz, pa Vas molim da mi malo pojasnite koje sirupe i preparate moje dijete smije uzimati s obzirom na ove nalaze, ukoliko bi je zedesila neka npr prehlada i sl.? Razmisljali smo i o operaciji krajnika jer ceste upale grla ima (bronhitis), molimo za vase strucno misljenje?
Uradjeno je alergolosko testiranje po metodi FAst Check Poc (inhalatorni testovi), odredjivanje spec. antitijela na date alergene (RAST). Rezultati testiranja su slijedeci:
Citiram - pozitivna je na : dl(+)(grinje kucne prasine), na t4(+)(lijeskov polen), na m2(+)(Cladosporium herbarum), na gx3(+)( mjesavina polena trava), na w6(+)(pelin), na m6(+)(alternaria alternata), djelomicno tj.slabo pozitivna na :wl(-/+)(ambrozija), na t3(-/+)(brezov polen), na m3 (-/+)(aspergilus fumigatus), na e2(-/+)(epitel psa), negativna na :el(-)(epitel macke), na k82(-)(latex).
PS. DR je dao terapiju od 15 dana uzimanja lostopa i preporucio bri guse i nosa, reuma faktore i pregled ORL (na fokuse )
Unaprijed zahvalni roditelji...

Darko Richter, dr. med.

25.02.2011. 21:55

Koja je dijagnoza?

cashier

26.02.2011. 13:11

Ovo su nalazi od ponedeljka i nismo stigli uraditi bris grla i nosa, sada mala ima temp. pa Vam se javimo uskoro, kad objedinimo sve nalaze...
PS. Da li mozete na osnovu ovoga nalaza u predhodnom postu sto sam napisao reci par rijeci, s obzirom na ove stavke na koje je vec alergicna?

Darko Richter, dr. med.

26.02.2011. 14:55

Nalaz ne znači ništa, baš ništa, nula ... ne znam kako da vam to jasnije kažem. Uopće me ne zanima objedinjavanje bilo kakvih nalaza, dok ne znam zbog čega je nalaz vađen. Koja je dijagnoza?

cashier

01.03.2011. 15:40

Dijete je do 1 godine bilo zdravo u potpunosti, mada od 1. godine pojavile su se svake zime prehlade, alergije po rukama tj. sakama, koje su nestajale od odredjenih krema koje smo uzimali. Upalu pluca je imala dva puta do sada, znaci svaki mjesec u zimskom periodu je imala upalu grla, bronhitis i sl. Sa 3 godine pojavila se ta alergija na rukama, licu i nogama u vidu krugova, sa blagim otokom, te nakon injekcija to joj se povuklo i nije vise vracalo u toj mjeri, osim sto se nekad pojavi na sakama i to uglavnom u proljece. Odlucili smo se na alergotest iz tog razloga sto nam dijete sveke zime guta razne vrste antibiotika, znaci njen imunitet jednostavno opadne u to doba godine. Znalo se desevati i u proljetnom vrijemenu neko kasljacunje, a znamo da je potpuno zdrava, bez ikakvih simptoma prehlade. To nas je takodjer uputilo na ovaj korak o alergotestiranju, naravno i Vasem misljenju koje nam je jako vazno za lijecenjem eventulne alergije naseg djeteta u buducnosti.

Darko Richter, dr. med.

02.03.2011. 05:10

A ja vas opet pitam, sada po zadnji puta: koja je dijagnoza po kojoj se išlo u alergološku obradu? Drugim riječima, koja je to bila indikacija?
Ne trebate se zavaravati da je indikacija postojala, samo zato jer je neki nalaz ispao pozitivan. "FAst Check Poc" je metoda koja nije niti izblizu standardna i pouzdana. Po tome, dijete je alergično skoro na sve, osim mačku i gumu. Ali, taman da je to istina, dijete o tome ne mora imati pojma, kao niti vi. O tome se dozna onda kada dijete ima konkretne smetnje. Te se semtnje daju ovjediniti u neek dijagnoze, a te dijagnoze mogu biti indikacijom za daljnje pretrage, pa tako i alergološke. A koliko nalaz ima veze s klinikom, to je pitanje liječnika, npr., u ovom slučaju bih to mogao biti ja. No, ja još uviejk ne znam koje su to smetnje. Uporno ih krijete. Hoću dijagnoze, koje postoje sasvim sigurno ako je dijete imale nekakve smetnje od dobi 12 mjeseci.
Apsolutno je nezanimljiva priča koja se proteže zandjih 5,5 godina (od 1godine do sada). Ne navodite koja je to dijagnoza - jer, alergija na rukama nije nikakva dijagnoza. Općenito, ALERGIJA NIJE DIJAGNOZA, već alergija može biti atribut dijagnoze, opis kako ta dijagnoza nastaje. Npr., astma može biti intrinzična, i alergijska, tinitis može biti bakterijski, alergijski, vazomotorni, kronini, granulomatozni, itd. itd. Alergija na rukama ne znači ništa, jer odakle znate da je to bila alergiaj, tamo još prije 5 godina, ako dijete nije tada bilo testirano?. Također je, za alergološko testiranje, apsolutno nerelevantan podatak da 20 puta preko zime netko dobije antibiotik. To bi prije bila indikacija za obradu imunodeficijencije. Tako da vaše priče i predodžbe o "padu imuniteta" i dalje meni ne daju nikakvog povoda da se pozabavim alergološkim nalazima.