Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 929 | Broj poruka: 5367

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na grinje?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

NenaS

01.05.2011. 05:30

Moj sin 12 god. ima alergiju na grinje.Smetnje koje ima su poviseni eozinofili u krvi 15do 22%.u nosu nema eozinofile,i curenje nosa.Koristili smo po potrebi nazonex,xyzal, slani rastvor i to mu pomogne,kako prestane sa kapima sekret u nosu se pojaca.Poslednja dva meseca ima ceone glavobolje,bolove u usima i peckanje u ocima.Lecili smo prvo upalu sinusa,Orl kaze da je to zaleceno,a on i dalje ima iste simptome.Popio je hemomicin,pa cevzil,pa 19 inekcija longacefa.Glavobolje su stalno prisutne u manjem intezitetu,a povremeno oseca jak bol,nisam primetila da je samo u odredjenom dobu dana,budu i ujutru i uvece,nema pravila.Smeta mu ponekad i svetlost,cini mi se da ga jace i cesce boli kad je u skoli,a nekad mu pred ocima bljesne samo crno i nestane.Pregledao nas je i ocni,kaze da mu je vid u redu,neurolog kaze da posle upale sinusa glava moze da boli nedeljama.Radili smo i bris oka,negativan je,koristio je kapi za oci neodeksacin ali ni to nije pomoglo.Da li su ove glavobolje moguce zbog alergije?Radili smo i magnetnu rezonancu,ima cistu u svenoidalnom sinusu,mada ORL specijalista kaze da to i ne mora biti cista,hodnici su prohodni ,nema upale,misli da je to alergijski. ostali snimak glave i krvnih sudova je u redu.Poslednjih 10 dana popio je clarinaze,koristi nazonex i slani rastvor,a glavobolje,bol u usima i peckanje ociju su i dalje prisutni.Sta mozemo da uradimo?

Darko Richter, dr. med.

01.05.2011. 13:35

Ovo je nabacano bez reda, tako da nemam blage veze što da vam kažem. Treba mu jedan dobar pregled, a ne stotinu raznih lijekov i ljekića.
Mogu vam reći ovo: više je nego očito da nema sinuitis.
A drugo, mene bi zanimalo kada ima galvobolje. Znam unaprijed da nećete znati pravi odgovor. A zato se i muči, jer vi ne znate što mu je.

Tinki318

25.05.2011. 22:45

Pozdrav!
Dijete,3 i pol godine mi već dugo kašlje.Počelo je prvo s virozom u 1.mjesecu.Tad je dan-dva imao i temperaturu,začepljen nosić.Kad je to prošlo,danima je onda bio promukao.Iza svega toga ostao je kašalj koji se prije cca mjesec ipo dana pojačao,uz kihanje i začepljen nosić.Počeli smo ići na raznorazne pretrage.
Radili smo prvo bris nosa na eozinofile i tamo ne baš razumno piše 8-10?,dosta klica.. i dunger 420.Njegova pedijatrica na osnovi tog nalaza nam daje Aerus sirup 15 dana,ali dijete i dalje nastavlja kašljati.Radili smo testove na prvo nutritivne alergene-test je negativan.Vadili krv.Piše ukupni IgE je 75,3 kU/I, ECP 85,8 ug/I,d1-dermatophagoides pteronyssinus je 2(2,7 kU/l).Znači alergija na grinje,nisko pozitivno.
Bili smo u otorinolaringologa-dao nam je terapiju Rinolan sirup 1x1 žlica,Fiziološka otopina u nos 3x, Operil P sprej za nos-5 dana,Fluimikan a100 2x1.
Isti dan smo po uputnici od pedijatra bili i u pulmologa i dobili skroz drugu terapiju? Pulmolog-dg:Sinsitis max.v.s. Sy sinobronchale.Daje nam Zinnat sirup 2x1 žličicu 10 dana i Operil sprey za nos 2xdnevno,7 dana. Pulmog kaže da ta alergija na grinje je zanemariva,da ne treba pit sirup za alergije.
Otišli danas pitat pedijatricu za Zinnat.Kaže da postoje dva dokaza da dijete ipak ima alergiju,da ne bi smio pit Zinnat,da ako pulmolog sumnja na sinuse-kaže:trebalo mu je slikat sinuse i dijete nema nikakvu upalu.
E sad kao roditelji mi smo totalno zbunjeni.Ne znamo što je točno našem djetetu jer su dijagnoze različite i daju nam različite terapije.
Moram napomenuti da još čekamo nalaze za bris nosa i grla na bakterije i imamo obavite testove na inhalacione alergene.
Molim Vaše mišljenje.

Darko Richter, dr. med.

26.05.2011. 11:15

Očito je alergičar: na grinju, a možda i još nešto (trebalo bi kožnim alergol. testom obuhvatiti sve glavne skupine alergene + kr.mlijeko, bjelanjak i kikiriki). Vaša drica kaže da z ato ima 2 dokaza, a dodajem da ima 3, u svim uzetim nalazima: i uk. IgE, i ECP i spec. IgE na grinju - svi su povišeni. Pretpostavljam da je alergična i na još poneki alergen (pelud, itd.).
Uz to može imati sinuitis, u čemu bi tu bio problem? Alergičar može imati sinuitis, meningitis i frakturu kosti, kao i svaki drugi. Ali, nije točno, da zbog toga što ima frakturu noge, nije alergičan.

Tinki318

28.05.2011. 02:06

Hvala na Vašem odgovoru.
Gotov nam je i nalaz za bris nosa.Nađena je Moraxella catarrhalis,otporna na amoksicilin,a osjetljiva na amoksicilin+klavulanska kiselina,cefuroksim,eritromicin,azitromicin i klaritromicin.
Pulmog je dakle bio u pravu da dijete ipak ima bakteriju.Zato moramo piti Zinnat.
E sad nije mi jasno zašto pulmolog kaže da je djetetova alergija zanemariva jer je samo nisko pozitivan.
Da li piti i sirup za alergiju?
Moram napomenuti da za 10-ak dana idemo i na testove za udisajne alergene pa vam javim.

Darko Richter, dr. med.

28.05.2011. 11:30

Koju terapiju treba, ovisi o dijagnozi, a ne o nalazima. Tako da vam ne mogu reći, jer vama su važni jedino nalazi. Kada se toga oslobodite, možda shvatite da dijete nema dijagnoze. Alergija nije dijagnoza. Moraxella nije dijagnoza.

klappy

09.09.2011. 19:50

Evo za početak copy/paste posta koji sam prije napisao:

Poštovani,
Da prijeđem odmah na stvar. Od djetinjstva sam imao problema sa kožom, što je bilo okarakterizirano kao neuro dermatitis, jer su testovi alergija kao i sve ostalo bili negativni. Prije 5 godina sam počeo imati učestali rinitis koji bi par puta godišnje stvorio upali sinusa. Nakon višegodišnjeg lječenja antibioticima, prije nekih 2 godine ustanovljena mi je alergija na grinje 8x8, cvijet masline8x8, cvijet pelina6x6, te pojačana reakcija na histamin 6x6(laički vjerujem da je to površina crvenila na koži, jer je to bilo otprilike tako). Simptomi: Rinitis, dermatitis, otečene sluznice i limfni čvor na vratu i da ddalje ne nabrajam. Terapija je bili xyzal ili aerius, nakon čega su se simptomi smanjili, a i kože se malo smirila. Pošto sam iz Dalmacije cvijet masline me prilično muči, ali to je "kratak" period cvjetanja, u odnosu na grinje koje me muče cijelu godinu.
Antialergijski jastuk i madrac ne daju puno rezultata, posteljinu mjenjam svako drugi dan, uglavnom sam uklonio sve koliko sam mogao, ali poboljšanja su minimalni. Nakon otkrivanja alergije u kratkom periodu sam bio kod doktora nekoliko puta vjerujući da će mi nekako pomoći, ali mi je rekao da ne dolazim nego 1-2 puta godišnje na kontrole jer se tu nema što raditi osim piti tablete i izbjegavati alergene ako i koliko je moguće. Pitao sam za imuno terapiju, ali mi je rečeno da bi zbog kožnih problema bila kontraproduktivna i da se tu nema šta za raditi dok ne dobijem astmu. Ovo zadnje me prilično naljutilo, jer sam mislio da je smisao lječenja da se bolest spriječi, a ne da se čeka da se stanje pogorša prije nego se nešto ozbiljno poduzme.

A sada nastavak.:

Nakon što sam od doktora tražio da mi se omogući imuno terapija, jer mi antihistaminici sve manje pomažu i koža je u sve lošijem stanju, preporuka je bila napraviti pretrage krvi, a nakon toga u Split, jer je to najbliže gdje se IT radi. Prve pretrage krvi sam radio u ožujku i ukupni IgE je bio 16,2, a (RAST) specifični su bili negativni. U to vrijeme sam bio na antihistaminicima, ali doktor mi je rekao da za pretrage krvi to nije bitno.
Nakon toga sam se u kolovozu uputio sa svom dotadašnjom papirologijom u Split kod specijaliste, ovaj put 7 dana bez antihistaminika. Tamo su me prik testirali na nutritivne alergene, što predhodno nisam bio testiran, i sve je bilo negativno. Upućen sam na još jedno vađenje krvi. Ukupni IgE 11,2, i specifični opet negativni. Predhodno mi je doktor rekao da ako pretrage krvi ne pokažu specifični alergen, da se nema na osnovi čega raditi IT. Što me praktički dovodi do slijepe ulice. Koža je predhodnih godina ljeti bila u dobrom stanju, a zimi bi se pogoršavalo. Ovog ljeta dermatitis na pregibima ruku, prsta i ispod brade traje 2 mjeseca. Malo se smiri pa se opet vrati. Strah me i pomisliti kakva će biti zima.

Nakon svega, više je nego jasno da mi je potreban vaš savjet. U naprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

10.09.2011. 13:40

Nemate alergiju, i nije mi jasno zašto je baš hoćete imati.

Antonija11

01.10.2011. 00:45

Pozdrav,
Moj sin, 11 godina, alergičan je na grinje, dijagnosticirana mu je asma i rinitis, kao terapiju dobio je Alvesco 160 stlačeni inhalat (1x1 udah, po potrebi 1x2 udaha), Ventolin po potrebi i Nasonex,. Zabrinjava me Alvesco jer ga treba koristiti do sljedeće kontrole koja bi trebala biti u veljači 2012 (terapija je zapoćela u kolovozu ove godine). Možete li mi reći smiju li se kortikosteroidi (koliko sam upoznata jedna od nuspojava može biti usporavanje rasta) uistinu tako dugo koristiti s obzirom da je to terapija od šest mjeseci, a dr je rekla da bi trebala potrajati i do godinu dana. Unaprijed zahvalna

Darko Richter, dr. med.

01.10.2011. 15:05

Sve onako kao vam je rekal doktorica, i još puno, puno duže. Od svih vas zabrinajva baš Alvesco, koji ima najmanje takvih nuspijava. A rast, zbog same astme, usporava se i puno više nego od terapije.
Mene uvijek čudi ovo umovanje pacijenata, koji u brizi za nekoga, uvijek nanose štetu.

special1

06.11.2011. 12:15

Poštovani! Inače imam alergiju na pelud, ambroziju, trave zbog čega pijem claritine u proljeće. Simptomi su uobičajeni, kihanje curenje iz nosa, suzenje i svrbež očiju...Claritine mi pomognu dobro, no moj je problem sljedeći: cijele godine osjećam kao da mi se skuplja neka gusta prozirna slina/sekret između nosa i grla. Doktorica me poslala na alergološko testiranje gdje je potvrđena alergija na pečud, ambroziju, trave, a uz to i na grinje (10 mm). To me iznenadilo jer inače nemam nekih velikih problema tijekom cijele godine , nego samo u proljeće kao što sam rekao. Sad me zanima da li je moguće da zbog grinja osjećam taj sekret (koji mi između ostaloga uzrokuje grozan zadah) ili je to kronična upala sinusa? Znam da ljudi ne mogu živjeti, disati zbog te vrste alergije pa mi nije jasno kako ja nemam takvih velikih problema a dokazana mi je izrazita preosjetljivost. Ima li onda uopće smisla to pokušavati izliječiti? Pio sam aerius i koristio avamys sprej, no stanje je ostalo isto. MSCT sinusa je pokazao malu upalu sinusa, za koju je doktor rekao da je praktički beznačajna. Više mi ništa nije jasno, molima Vas pomozite mi savjetom.

Darko Richter, dr. med.

06.11.2011. 15:35

Ako ne treba liječiti sinuitis, i ako vam ne pomaže Avamys, ja vam ne mogu reći ništa drugo, pametnije ili učinkovitije.
Mogu jedino napomentu da onda ne uzimate ama baš nikakve kapi, kapljice, sprejeve, inhalacije, sirupe, pastile za sekret, nos, i disanje, NIŠTA. To bi moglo malo pomoći.

special1

06.11.2011. 19:40

hvala na brzom odgovoru...ali možda da preformuliram pitanje...je li moguće da postoji samo taj jedan simptom alergije, tj. taj sekret-slina, ali bez ostalih uobičajenih simptoma kao što su suzenje očiju kihanje, kašljanje itd? Inače imam i dosta jaku devijaciju septuma. Možda bi pomoglo ako to riješim?

special1

06.11.2011. 19:40

hvala vam na brzom odgovoru, ali mislim da me niste razumjeli...moje pitanje je: da li je moguće da postoji samo taj jedan simptom alergije bez svih ostalih, znači samo to slijevanje sekreta ako se tako može nazvati..jer mene zapravo muči zadah kojeg se nikako ne mogu rješiti...imam i dosta jaku devijaciju septuma, pa bi se možda sve to smirilo kad bih rješio tu devijaciju i očistio sinuse, ako ima nešto u njima?

Darko Richter, dr. med.

07.11.2011. 00:55

Ako pitate je li moguće, odgovor je, kao i uvijek: sve je moguće. A za devijaciju, zadah, i ostalo trebate se obratiti otorinolaringologu.

Nataša B.

28.02.2012. 14:50

Poštovani,ja sam mama dječaka starosti 2 godine i 4 mjeseca.Živimo u Banja Luci-Bosna i Hercegovina.U dobi od 8 mjeseci dječak je prvi put imao bronhoopstrukciju.Terapija inhalatorna-fiziološkom i ventolin kapima,preko inhalatora na svakih nekoliko sati.Nakon 5 dana dječak se oporavio.Od tada pa do sada je imao 15-ak bronhoopstrukcija i tri bronhopneumonije.Treća bronhopneumonija je završila hospitalizacijom na dječijoj pulmologiji.Do tada je liječen pod dijagnozom-Asthma,koristio je profilaksu Flixotide 2x1 i Ventolin pp.Dijagnozu su postavili na osnovu anamneze i alergo testa-prick metodom.Nakon treće bronhopneumonije zahtjevala sam hospitalizaciju i kompletnu pulmološku obradu.Zahtjevala sam obradu i ranije ali su me odbijali.Tokom hospitalizacije radjen rtg pluća-potvrdio bronhopneumoniju,radjeni brisevi grla i nosa-uredni,radjen kompletan imunološki status IgA 0,84 IgG 7 IgM 0,76 IgE 10,alergotest ponovo rađen-na nutritivne alergene negativan,na inhalatorne alergene kućna prašina 3mm,dermatophagoides 10mm,ostalo negativno.Prvi alergotest je dao isti takav rezultat.Krvna slika uredna,parametri upale uredni-SE 7,CRP 0,3,Le 7.Uradjen i pregled kod specijaliste ORL.Njegov nalaz-Vegetationes adenoides.Otpušten kući sa dijagnozama Rhinitis allergica,Vegetationes adenoides.Terapija Flixonase sprej 1x1 udah,Aerius sirup 1x1 kk 1 mjesec.Za mjesec dana kontrola.Ono što mene zanima je vaše mišljenje o terapiji i dijagnozi.Sada nisu naveli Asthmu kao dijagnozu.Zbunjena sam...Meni nije problem prihvatiti dijagnozu asthme ako je ima,nije mi problem kupiti bilo kakav lijek,a ako treba odvela bih ga i na kraj svjeta ako bi mu to pomoglo.Pri otpustu sam pitala doktora da mi razjasni nedoumice ali mi je odgovorio da sam prezahtjevna,paranoična i da nema vremena.Ako i jesam nije ni to problem prihvatiti.Čitala sam mnogo članaka na ovom sajtu,mnogo postavljenih pitanja i odgovora.Sve pohvale.Unaprjed zahvalna.

Darko Richter, dr. med.

29.02.2012. 09:50

Ako je imao 15 bronhoopstrukcija, onda ima astmu. Ali, kako da ja znam da ih je doista imao? Tko je to rekao. I, puno važnije, kako su one zvučale, ako su se mogle čuti i bez slušalica?

snjeska77

30.03.2012. 21:05

Već se 6 god.mučim sa svrbežom,crvenilom u očima i osječaja pijeska u očima.Prije 4 god.prošla sam neke pretrage za suhe oči i sl.
i na kraju se ustanovilo da sam ipak alergična i to na grinje i prašinu.Imala sam malu djecu pa sam prekinula daljne pretrage tako da mi je zadnji nalaz bio iz mikrobiologije gdje mi je AST 420.Bila sam upućena reumatologo na KBC Rebro i odustala.Internist mi je po nalazima za alergiju prepisao AERIUS.
Neko vrijeme mi je pomagao,a onda ko da sam postala imuna na njega,pa je bilo isprobavanja lijekova,da bi sad ostala na RINOLANU.
U međuvremeno dobila sam Conjuctivitis H10 i kapi SOL OPATANOL,SOL EFFLUMIDEX,te po potrebi pošto se nebi smijele stalno koristiti(al meni su oči stalno crvenkaste,mutne) i kapi Systane ultra za svakodnevnu primjenu.Usput sam imala problema sa sinusima i neko vrijeme me gušio svako malo kašalj,al sad je od toga mir.
Moj problem nadraženih i crvenih očiju traje i dalje,radim s ljudima koje bi morala gledati u oči,a meni je užasno neugodno i od vječitih pitanja što mi je.Uz ekran kompjutera stvar se dodatno pogoršava.
Dobila sam neki dan i injekciju,al bilo je dobro samo onaj dan,drugi već po isto.
Ja se jednostavno ne sjećam,kad sam u tih 6 god. imala bijele bjeloočnice.Htjela bi znati dal se ikako mogu riješiti tih tegoba koje su konstantne,malo lakše uz lijekove,al nekad i s njima ne pomaže.

Darko Richter, dr. med.

01.04.2012. 04:30

Najbolje bi bilo da vas liječi jedan oftalmolog.
Međutim, mislim da bi se moglo isprobati još par alergoloških intervencija; na prvom mjestu, hiposenzibilizacija; a na drugom, mjere protiv grinja u stanu.
A zatim, čini mi se i da bi bilo dobro da vas pregleda alergolog koji vam neće pričati o alergiji na kućnu prašinu, već na grinje. Jer, alergija na kućnu prašinu ne postoji, već samo na grinju (koj aje u toj kućnoj prašini).
Napokon, možda bi i obično preslagivanje terapije pomoglo. Ljudi rade svašta s lijekovima i savjetima od liječnika, tako da se ti liječnici na kraju šokiraju od maštovitosti svojih pacijenata.

snjeska77

01.04.2012. 20:15

Hvala Vam puno na Vašem odgovoru.
A i mene muči to što me nije liječio alergolog,nego nakon dijagnoze internista daljnje
lijekove mi je po svom mišljenju prepisivala dr. opće medicine.Ja na svoju ruku nikad nisam uzimala nikakve lijekove,jer postoje ljudi koji se zato školuju.
Probat ću i s jednim oftamologom. Još jednom zahvaljujem.