Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Diane35


Autor Poruka

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.03.2008. 09:30

Nažalost nisam sigurna da je za vas oralna hormonska kontracepcija idealno rješenje. Diane bi teoretski mogle pomoći , i to samo kod takozvane androgene alopecije, gdje kosa opada na tjemenu i prorjeđuje se po tipu muške dlakavosti; ali vrlo vrlo blage. Ako je to kod vas slučaj, što je moguće da da obzirom spominjete i akne i hirzutizam koji su također znakovi hiperandrogenizma, trebate se javiti ili ginekološkom endokrinologu (Petrova CEF ili poliklinika IVF) ili internističkom endokrinologu (Rebro). Oni će vam prepisati ozbiljnije lijekove koji mogu popraviti alopeciju, npr. finasterid ili minoksidil. Međutim, na vašem mjestu ne bih imala previše nade jer je jako puno vremena prošlo. Ali svakako treba pokušati.

cesa

07.03.2008. 19:50

Zahvaljujem na odgovoru!
Prije 3-4 mjeseca sam zapravo i bila na zavodu za ginekološkom endokrinologu u Petrovoj, doktorica je zaključila da mi nema potrebe propisivati jaču hormonsku terapiju jer je razina muških hormona i uz Diane bila dosta niska, rekla mi je da nastavim koristiti minoxidil (njega koristim skoro od nastanka prorijeđenja i u određenoj mjeri mi pomaže), ali i Diane s obzirom na to da mi rješavaju problem akni, a rekla je slično kao i Vi da kod kose najvjerojatnije ne može biti nekog osobitog poboljšanja.
S obzirom na to da se od tada stanje kose pogoršalo, ja bih sad već bila zadovoljna da se stanje vrati na ono kako je bilo prije nego što sam počela piti Diane, ali me zanima mogu li ih bez straha prestati uzimati, ili se može dogoditi da opet nastupi neko snažnije opadanje kao na početku korištenja, ili da mi lice podivlja od akni?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

08.03.2008. 00:25

Može se desiti pogoršanje, ali tek kad vam se razina hormona u krvi pogorša. Na prvi znak akni opet vadite hormone, i ako je nalaz lošiji pokušajte novu terapiju.

pikica2008

21.06.2008. 13:05

Pozdrav!
Diane 35 uzimam od 22.3., dakle sad sam na 4. pakiranju. Prva dva mjeseca su mi bile super, tj.nisam imala nikakvih nuspojava. Na drugoj pauzi je međutim počela glavobolja i još uvijek me muči. Osjećam konstantan pritisak u glavi, a gotovo svakodnevno javljaju se i nekakvi "grčeviti" bolovi u stražnjem dijelu glave.
Inače uopće nisam sklona glavobolji pa mi je to malo čudno. Navikla sam se već na nju, ali ne znam je li to baš pametno? Ovaj tjedan me muči i nekakav kašalj...

Inače, Diane pijem zbog problema sa aknama. Prije početka uzimanja 2 puta sam vadila krv za analizu hormona i oni su oba puta bili u ref.granicama (12.dan, pa 4.). Možda mi iz tog razloga baš i ne djeluju? Akni jest manje, ali se još uvijek prečesto javljaju (ne samo u pauzi, nego kad se sjete) pa mi se čini da je Geomycin svojedobno bolje djelovao... Ipak, stalno odgađam posjet liječniku, jer pretpostavljam da će mi reći da prestanem s Dianama, a nekako mislim da im 4 mjeseca i nisu neka šansa.
Osim hormona nisam radila nikakve pretrage prije početka uzimanja Diana (gin.je rekla da ne treba).

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

21.06.2008. 13:25

Ginekologica je bila u pravu. Dajte im šansu još dva mjeseca, a glavobolju izbjegnite tako da skratite pauzu. Znači, kad počne glavobolja, odmah počnite s novim pakiranjem.

pikica2008

21.06.2008. 21:40

Ne shvaćam kako će skraćivanje pauze spriječiti glavobolju? Pa glava me boli i dok uzimam Diane, a ne samo u pauzi. Znači već nekih mjesec i pol, svakodnevno, s većim ili manjim intenzitetom.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

22.06.2008. 03:35

A, taj dio nisam shvatila, napisali ste da je glavobolja počela u pauzi, što je tipično. Pa ne znam, nije baš uobičajena konstantna glavobolja. Ja bih iza ove kutije napravila pauzu da vidite hoće li prestati, pa eventualno pokušati ponovo.

sunshine09

02.09.2008. 18:20

Uzimam Diane 35 treći mjesec. Međutim s druge table sam popila 20 pilula umjesto 21, s time da sam 20 popila uredno, dakle 20. sam popila u petak, a zadnja 21. koju sam trebala popiti u subotu mi je ispala i nisam je popila...Mjesečnica mi je uredno došla u onoj pauzi nakon 4 dana. Problem je u tome što tada nisam napravila pauzu od 7 dana (ponijela sam se kao da sam normalno popila 21 pilulu) nego 8 dana - iduću pilulu sam popila u nedjelju, a taj isti dan kad sam je popila sam imala spolni odnos. Dalje sam nastavila piti normalno svaki dan..zanima me da li će ta pauza od 8 dana, a ne 7 između dvije table utjecati na cijeli idući mjesec da neću biti zaštićena kako spada...? Nadam se da će moje pitanje biti shvaćeno, i molim vas pomoć!!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

03.09.2008. 00:30

Ne cijeli mjesec, ali 10 dana svakako koristite dodatnu zaštitu. I dva tjedna od ovog odnosa bez zaštite napravite test na trudnoću.

jaca2304

03.09.2008. 00:30

Pila sam diane 35 dvije i pol godine, uzimala sam ih iz dva razloga kao zastitu i zbog akni, akne su se totalno povukle, sada ih ne pijem već tri mjeseca, prva dva mjeseca akne su se vratile ali ono imala sam ih po licu, leđima i vratu, koma, uspijela sam to iznormalizirati, pa sad tu i tamo ima nekih prištića, al podnošljivo, al sad sam primjetila da mi kosa jako ispada, al stvarno zastrašujuće, em što vidim ovak po krevetu, kad se češljam itd... al svaki put kad prođem prstima kroz kosu ostane barem 20 dlaka u ruci, jako me brine to i neznam šta da napravim... pozdrav

jaca2304

03.09.2008. 00:30

poštovanje, pila sam diane 35 dvije i pol godine, iz dva razloga, zbog zastite i zbog akni, sad ih ne pijem već tri mjeseca. Pra dva mjesca akne su se totalno vratile i to jako, imala sam ih po licu, po leđima i po vratu, uzas, kada sam to uspjela iznormalizirati, pojavio se problem ispadanja kose, i to sam primjetila da mi kosa jako jako ispada... em što vidim ovako po krevetu, i po stanu, na četki kad se češljam, kad perem kosu užas, a i ovako kad prođem prstima kroz kosu mi ostane barem 20 dlaka u ruci, užas. Jako me to brine i neznam šta da napravim, hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

03.09.2008. 09:55

To sa opadanjem kose može biti normalno, ali ne mora. Ako vam frizerka kaže da vam se čini da jako opada, sve u redu. Ali ako se i njoj čini da je previše, možda opada iz hormonskih razloga, a onda bi bilo dobro da se vratite na Diane.

kravica

05.09.2008. 16:40

dobar dan. nedavno sam bila kod ginekologice (1. put),napravila mi je ultrazvuk i prepisala mi je pilule Diane 35. citala sam po forumima kako te pilule nisu prvenstveno za zastitu(a meni za to i trebaju) vec za probleme sa aknama i slicno. pilule jos nisam kupila,moram jos izvaditi krv pa me zanima dali da ju pitam za neke druge ili da pocnem uzimati diane??

Yo1987

05.09.2008. 16:40

poštovanje,
koristila sam Diane tablete 9 mjeseci, ali prije godinu dana prestala sam s tim. koristila sam ih zbog problema s aknama, kao zaštitu i jer mi menstruacija bila svakih 18.-19. dana.
nakon prestanka uzmanja tableta menstruacija mi se popravila, dobivala sam je svakih 28 dana,sve do prije dva mjeseca. sad sam je dobila nakon 15 dana od zadnje menstruacije!
inače, imam bolove na lijevoj strani trbuha, na području jajnika. prošle godine sam bila na UZV i bio je u granicama normale, ali mene i dalje to boli.
doktorica me htjela naručiti za pregled tek za mjesec dana jer je gužva, al kad sam joj rekla da mi je menstruacija nakon 15. dana rekla mi je da dođem što prije do nje.
dal da se brinem?

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

05.09.2008. 18:10

Kravica - ako nemate neredovite menstruacije, akne, ili pojačanu dlakavost, neke druge tablete bi vam vjerojatno bile bolji izbor.
Yo - ako tako česta krvarenja nisu imala uzbiljan uzrok ranije, ne znam zašto bi sada.

annaa

10.09.2008. 14:35

dobar dan! imam dva pitanja. prvo-neznam kako da ga formuliram pa cu postavit konkretnu situaciju: npr. dobijem stvari u petak i navecer popijem prvu tableticu s oznakom pe,ali nakon par sati povracam. u 'uputama' pise da se postupi isto kao da se propustila tabletica.sad mene zanima koju bi ja trebala popiti-sljedecu,za subotu? i da li dalje nastavim piti po redu? onda bi to znacilo u sub ovu za ned itd. drugo pitanje je-koliko trebe proci vremena od kad se popije tableta pa do povracanja da bi ona djelovala? nije mi se to dogodilo ali me zanima jer su neke cure znale povracati... unaprijed hvala ne odgovoru!!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

10.09.2008. 16:50

Unutar dva sata ako povratite popijte novu tabletu. A meni se čini zgodnije popiti zadnju tabletu iz pakiranja, a ostale nastaviti piti po danima, da se ne spetljate.

nina1

13.09.2008. 23:25

Poštovana,

imam 26 godina i planiram ubrzo imati dijete. No slučaj nekoliko mojih prijateljca me obeshrabruje. Naime, sve su uzimale kontracepcijske pilule i u trudnoći im je otkriveno da im dijete ima mane zbog kojih su morale pobaciti. Brinem se i pitam da li to može biti povezano sa upotrebom kontraceptiva? Dakle, da li upotreba kontracepcijskuh pilula može ostaviti posljedice na zdravlje majke ili djeteta?
Zahvaljujem na odgovoru!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

14.09.2008. 11:20

To što imate čak nekoliko prijateljica kojima se to dogodilo je upravo nevjerojatno. Naime, pilule nemaju apsolutno nikakve veze sa posljedičnim malformacijama djeteta, niti posljedica po majku i dijete, i ova statistika je dobijena nakon promatranja miliona žena koju su zanijele nakon pilula.

3ants

14.09.2008. 15:30

Poštovani!Zbunjena sam,pa bih molila da mi nešto objasnite. Imam 19 god,pijem Diane već dvije godine,pa sam sada mislila uzeti pauzu. 21. tabletu popila sam 5.9(petak),a u ponedjeljak sam imala snošaj s dečkom(usto smo koristili i tehniku "prekinutog snošaja"blunk,u utorak sam dobila mjesečnicu.U subotu sam morala popiti prvu tabletu kako bi počela sa novim pakiranjem,ali nisam jer sam htjela napraviti pauzu od 3 mj.E sad sam u uputstvima pročitala da ako je jedna propuštena dražeja u prvom tjednu,a ukoliko je sedam dana prije propuštene tablete bilo snošaja,može doći do trudnoće.Zanima me dal se to odnosi i na mene koja sam između snošaja i te prve teblete koju sam izostavila kako bih prešla na pauzu imala mjesećnicu,i dali ima šanse da sam trudna?hvala