Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Diane35


Autor Poruka

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

20.03.2009. 16:00

Pušenje nema veze jer ste mlađi od 35 gdona, ali prave migrene sa aurom ili poremećajima vida su kontraindikacija za oralne kontraceptive (Pročitajte temu Obavezno pročitati). Glavobolje nisu, ni obične migrene nisu, tako da to trebate ispitati. Ako su u pitanju samo glavobolje ili obične migrene, trebate pokušati 2-3 mjeseca piti Diane bez pauze, tako se liječe glavobolje uzrokovane kontraceptivima. Ili promijeniti kontraceptiv.

Woolfy

26.03.2009. 17:35

Poštovana!

Pila sam Diane 35 zbog policističnih jajnika. Napravila sam pauzu prije 6 mjeseci, no stanje s jajnicima se vratilo na staro, a uz to mi je dijagnosticirana hiperlipidemija! Je li moguće da je ona posljedica uzimanja pilula?

Hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

26.03.2009. 20:35

Sindrom policističnih jajnika često dovodi do hiperlipididemije, kontraceptivi na to djeluju vrlo blago. Bilo je za očekivati da će se stanje s jajnicima vratiti na staro, jer to nije liječenje nego držanje jajnika pod kontrolom.

leana26

07.05.2009. 21:40

Poštovana doktorice

Pila sam Diane 35 dva mjeseca jer mi je ginekologica rekla da imam androgenu alopeciju,al sam nakon tog drugog mjeseca prestala piti pilule jer su me jako bolile noge. Sada nepijem dva mjeseca i kosa mi nije pocela otpadat,ja sam sva sretna al bojim se da ce to pocet nakon nekog vremena ili nece? unaprijed hvala na odgovoru.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.05.2009. 23:10

Interesantnije mi je ovo da su vas počele boliti noge, vrlo zanimljivo - mislite da je to od Diane? Hm, za tu nuspojavu još nisam čula blunk.
Ako je stvarno androgena alopecija nažalost će se vratiti. Ako nije androgena, onda ovisi o tome zašto vam je otpadala kosa.

dada_0

16.05.2009. 03:15

htjela bih samo nešto razjasniti..koristim Diane 35 kao zaštitu i vidjela sam da ste nekim curama napisali da su jako pouzdane,a one koje su ih dobile samo za zaštitu,a da nemaju problema s tenom,njima ste savjetovali da uzmu neke druge..Zašto ako su i ove kontracepcisjke? i u vezi one pauze od 7 dana...gledala sam po internetu i NAIŠLA NA OVO:

:" Postoje različite škole kada započeti s uzimanjem kontraceptivnih tableta. Prema jednima, s novom kutijom treba startati 7. dan pauze, prema drugima 8. dan pauze. Preporuka njemačke škole je s novom kutijom tableta započeti 7. dan pauze. Tada je manja vjerojatnoća da će se neki folikul inače "uspavanog" jajnika "probuditi" i početi rasti, odnosno da će usprkos uzimanju kontraceptivnih tableta nastupiti ovulacija. "

Hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

16.05.2009. 11:15

Zato što Diane 35 sadrže ciproteron, koji je jak antiandrogen i nema ga potrebe uzimati ako nema androgenizma.
A što se tiče ovog drugog, u smislu zaštite od trudnoće i sprečavanja ovulacije uvijek je bolje kad je pauza čim kraća, po mogućnosti da je nema, i ja to u odgovorima često naglašavam. Ali 7 dana pauze je preporuka proizvođača svih pilula.

lady gaga

17.05.2009. 20:45

Poštovana liječnice,
imam 21 godinu i pijem diane već 2 godine. Nikakvih nuspojava nisam imala do sad! Naime, prije nekih tjedan dana počela sam krvariti usred ciklusa,s tim da mi je nije izgledalo kao menstruacija već je bilo više smeđe nego crveno. Također,imam jake bolove u donjem dijelu trbuha i napuhana sam. Ginekolog mi je napravio bris i sad čekam nalaze s molekularne dijagnostike sa Zavoda za javno zdravstvo. Također, napravila sam prekjučer krvnu sliku i povećani su mi limfociti (53) i S-CRP (5,3). Zanima me imam li razloga za brigu s obzirom na navedena odstupanja od ref.intervala? Koje je Vaše mišljenje?
Unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

17.05.2009. 22:15

To baš i nije neko odstupanje nego se smatra normalnim nalazom.

jamy

21.05.2009. 19:40

Zaboravila sam popiti tabletu u trecoj nedelji,ali nisam sigurna da li je proslo vise od 12 satii... Da li da nastavim sa drugim pakovanjem odmah po zavrsetku ovog ili da zavrsim ovo pakovanje do kraja kao i inace pa da napravim pauzu i nastavim sa drugim pakovanjem poslije pauze? Zanima me da li bi nesto smetalo ako nastavim sa drugim pakovanjem bez pauze iako mozda nije proslo vise od 12 sati? hvala unaprijed

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

21.05.2009. 20:50

Ne bi smetalo da nastavite. I možda bolje da nastavite jer niste sigurni u vrijeme. Ili napravite pauzu ali onda koristite dodatnu zaštitu 2 tjedna.

ssanjo

25.05.2009. 17:50

Poštovana, nova sam na forumu pa imam nekoliko pitanja,pila sam diane 3 i pol godine(bez pauza),sto zbog akni sto zbog neredovitih menstruacija, u tih 3 i pol godine ten mi je bio super a menstruacija naravno dolazila uredno, onda sam ih prestala piti i sve se vratilo na staro, i lice i menstruacija..sada opet pijem diane (danas mi je zadnja pilula iz prve tablice pakovanja) pa me zanima za koliko ce mi se lice dovesti u red i dali cu tako u nedogled..unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

25.05.2009. 20:50

Lice će vam reagirati za 2-4 mjeseca, a moguće da će tako u nedogled, ako vaši jajnici proizvode krive hormone. Nejbolje rješenje je piti kontraceptive, prestati, i odmah ostati trudna - jer će ondahormoni trudnoće vjerojatno nadjačati ove muške što vas muče.

ssanjo

25.05.2009. 20:55

i jos sam htjela pitat dali bi mi brzi ucinak na lice bio kad bi nastavila pit pilule ovaj mjesec bez pauze od 7 dana..posto mi je ovo prvi mjesec uzimanja.hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

25.05.2009. 22:35

Ne bi, jednostavno mora proći 2-4 kalendarska mjeseca, jer toliko treba žlijezdama lojnicama da odreagiraju.

ssanjo

26.05.2009. 20:40

hvala na odgovorima, a sad bi vas htjela pitat jos nesto, ako nije problem. mozda je glupo pitanje ali rekli ste da bi najbolje bilo piti kontraceptive a kad odlucim zatrudnit prestat, pa ce lice zbog trudnoce mozda ici nabolje, da li to znaci posto ja tek imam 21 godinu i nemislim ostat trudna barem jos par godina da cijeli taj period mogu piti diane bez pauza od par mjeseci do pola godine,i da li je uopce dobro piti diane recimo narednih 5 godina bilo s pauzama ili bez njih jer svako prica drugu pricu..(da nije dobro piti diane tako dugo i to jos bez pauza itd..) hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

26.05.2009. 21:20

Svatko priča svoju priču a vi slabo čitate ovaj forum gdje su vam sve relevantne informacije. Možete ih piti, bez pauze, od sad pa do menopauze ako naprimjer odustane od trudnoće.

Woolfy

06.09.2009. 17:25

Poštovana!

Jako sam znatiželjna pa Vas molim odgovor! Prije sam pila Diane 35 i imala jake nuspojave zbog čega sam ih naposlijetku prestala piti. Međutim, doktorica me nakon pola godine od prestanka uzimanja poslala na vađenje krvi kako bi mi ih opet propisala, jer su jedini lijek za moje stanje. Ispostavilo se da su mi vrijednosti lipida previsoke pa sam to dovela u red i ponovno ih počela piti. Sada ih pijem već neko vrijeme i nemam apsolutno nikakve nuspojave. Prezadovoljna sam, ali me zanima kako je to moguće? Je li moguće da mi krvna slika i prije nije bila u redu, ali ju je prijašnja doktorica zanemarila što je dovelo do nuspojava ili ih sada jednostavno bolje podnosim nego prije bez nekog posebnog razloga?

Hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

07.09.2009. 00:50

Ovo drugo, povišeni lipidi niti nisu kontraindikacija za kontraceptiv. Nekad je situacija i obrnuta, iz čista mira se prestane tolerirati kontraceptiv koji se prije tolerirao odlično. Sad uživajte onda.

kika5

29.03.2011. 19:30

Poštovana doktorice,
pijem diane35 već 2 godine zbog tena, kontracepcije i obilnog krvarenja. sad je sve u redu, samo što još uvijek dosta krvarim i to 7 dana. zanima me da li moram napraviti pzu, da li da prestanem piti tablete?
strah me je prestati da mi se ne bi vratili prištići i još obilnije krvarenje.