Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

Natalija Beljo, dr. med.

14.05.2011. 03:36

Probajte sa Yaz-om.

ana918

14.05.2011. 23:15

PIjem yasmin već godinu dana, i sada sam imala pauzu od 7 dana. no, imala sam snošaj zadnji dan pauze, a drugo pakiranje sam počela piti jedan dan nakon predviđenog, znači imala sam pauzu 8 dana zapravo. jel povećana mogućnost trudnoće i moram li ici kod ginekologa? hvala

marina.mala

14.05.2011. 23:25

menstuacije su mi neredovite... dobijem 33 ili 34 dan....neki dan mi je na gaćicaama bio bijeli jaki iscjedak,,,kao grudice ,danas je 31 dan još nisam procurila....i da li mogu pri prvom posjetu kod ginekologa odmah dobit kontracepcijske pilule???

Natalija Beljo, dr. med.

15.05.2011. 17:30

ana918 Ne trebate iće kod ginekologa .
marina.mala Nakon razgovora i pretraga da.

dolores33

15.05.2011. 17:32

Pozdrav!

Imam 33 godine, nakon druge trudnoće sam počela piti Yasmin, a to je sad već 7 godina bez pauze. Moram napomenuti da moj ginekolog nije baš susretljiv, pa ne dobivam mnoge odgovore od njega. Zanima me treba li praviti pauzu kod uzimanja Yasmina? On me nikada nije slao na nikakve krvne ni ostale pretrage koje se preporučuju i prije uzimanja kontracepcije, a sad ću to od njega zahtijevati pa me zanima što sve treba učiniti. U užoj obitelji imam slučajeve raka dojke (prije 50-te godine) , pa me zanima jesu li kontracepcijske tablete uopće dobar izbor zaštite i koje bi bile najbolje s obzirom na količinu hormona koje sadrže? Svake godine idem na papa-test i ultrazvuk dojki i sve je OK.

Unaprijed hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

16.05.2011. 00:10

Od pretraga trebate redovito jednom godišnje raditi jetrene enzime , mali koagulogram . Pohvalno je što radite UZV dojki. UKoliko bi nalazi bili dobri možete piti dalje.

bambita86

16.05.2011. 00:11

Pozdrav!

Pijem Yasmin već godinu dana i nisam dosada imala nikakvih problema osim jednog. Naime, već sam si 2 puta (jedino jer sam uistinu morala) odgodila mjesečnicu na način da sam samo nastavila sa uzimanjem slj.kutije. Obadva puta ( jednom prije godinu dana i drugi put nedavno, znači nije bilo jedno za drugim) sam unatoč tome što sam nastavila piti pilule, dobila menstruaciju, imala bolove u trbuhu i sve se događalo kao i inače kada mi je period menstruacije. Možete mi molim Vas objasniti kako je to moguće i da li je to česti slučaj ili bi trebala biti zabrinuta?

Unaprijed zahvaljujem!

Natalija Beljo, dr. med.

17.05.2011. 17:25

To se zna dogoditi pogotovo ako negje putujete tako da ako nije obilono već smečkasto nastavite dalje piti .Jedino nažalost ništa od odgode.

AngelDesconfiado

18.05.2011. 13:30

Pila sam antibiotik Palitrex (cefalexin) pred kraj predhodnog pakovanja pilula, tj 5 poslednjih dana pakovanja i 3 dana pauze. Zanima me da li ovaj antibiotik umanjuje dejstvo pilula (posto u uputstvu iz Yasmin-a pise da antibiotici umanjuju dejstvo a u uputstvu iz Palitrexa ne pise nista) i da li mi je od pocetka novog pakovanja zastita pouzdana ili je potrebna dodatna zastita prvih 7 dana? Posto sam imala odnos sedmog dana novog pakovanja i nisam sigurna da li je kondom ostao neostecen pa brinem o mogucnosti trudnoce

Natalija Beljo, dr. med.

19.05.2011. 11:50

Dodatna zaštita je potrebna dok pijete antibiotik.

anabella29

23.05.2011. 16:05

Poštovana,

već 3,5 godine redovito koristim Yasmin kontracepciju te bih Vas molila za odgovor da li uzimanjem preparata za povećanje koncentracije..., kao što su Ginko Omega ili Lecitone, dovodim u pitanje djelotvornost kontracepcijskih tableta, odnosno da li ti preparati smanjuju učinkovitost Yasmina?

Unaprijed hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

25.05.2011. 21:56

Oni ne.

Zmaya

26.05.2011. 11:20

Poštovana doktorice,

pijem yasmin već duže vrijeme, prošli tjedan u petak sam zbog upale krajnika dobila antibiotik Augmentin i tada sam popila zadnju yasmin tabletu, nakon koje nastupa pauza od 7 dana, slabu menstruaciju sam dobila u ponedjeljak, trajala je do danas, no za vikend sam imala odnos s partnerom. U uputama za antibiotik piše da je zaštita od kontracepcijskih tableta smanjena, pa me zanima da li sam zaštićena od trudnoće ovih 7 dana ili ne? Da li je slabo krvarenje uzrokovano antibiotikom ili je normalno da je nekad menstruacija slabija, npr.prošli mjesec je bila obilnija, umjesto 3-4 dana koliko mi obično traje, trajala je 5-6? Unaprijed hvala na odgovoru! pozdrav

lalalalala

26.05.2011. 16:35

Poštovana doktorice!
Pilule Yasmin pijem već 5 mjeseci i jučer sam trebala početi sa uzimanjem naredne kutijice međutim trenutno nisam kući i nemam recept pri ruci pa ih još nisam kupila. Danas mi je 9. dan pauze i znam da bih mogla i danas popiti 2 pilule ali kući sam tek sutra ili prekosutra. Da li mogu početi koristiti novu kutijicu kada dođem kući ili moram čekati slijedeći mjesec? Radije ne bih prekidala sa korištenjem pulula čitav mjesec pa ako postoji mogućnost da uzmem pilule 10. ili 11. dan pauze. Unaprijed hvala!

Natalija Beljo, dr. med.

26.05.2011. 18:35

Zmaya Nije od antibiotika , već je sluznica tanja pa je kraće krvarenje.Sve je ok pop pitanju zaštite.

lalalalala Ne savjetujem to rado , ali počnite piti 10 dan , ali tad cijeli mjesec koristite dodatnu zaštitu i ne očekujte mjesečnicu kao inače na datum kad je dolazila.

Zmaya

30.05.2011. 10:05

Poštovana doktorice,
imam još jedno pitanje vezano uz Yasmin, naime u petak sam popila zadnji antibiotik i u subotu po planu popila prvu tabletu iz novog pakiranja Yasmina (nakon 7 dana pauze), da li zaštita počinje od prve tablete ili je potrebno koristiti dodatnu zaštitu još tjedan dana bez obzira što sam zadnji antibiotik popila u petak 27.05. ? Puno Vam hvala još jednom na odgovoru!

Natalija Beljo, dr. med.

30.05.2011. 20:46

Ne trebate dodatnu zaštitu .

Danrho

02.06.2011. 21:50

Poštovana,

imam nekoliko pitanja vezana uz Yasmin tablete. Naime, ja imam 23 godine, a pilule pijem od 17. Prve dvije godine Logest, ostale 4 Yasmin. Sa Yasminom nisam imala nikave nuspojave osim pozitivnih (čišćenje lica, kratke i ne bolne menstruacije). Sad sam odlučila napraviti pauzu, no ginekolog mi je rekao kako u obzir dolazi samo pauza od barem 5-6 mjeseci jer ukoliko je riječ o kraćem razdoblju, "remetim sustav koagulacije". Stoga sam odlučila 6 mjeseci pauzirati. Zadnja menstruacija bila je 18.-23.5., dakle 23.5. nisam kupila novi paket. Imam nekoliko pitanja:

1. Koje su moguće nuspojave kroz period "čišćenja od hormona"? Čula sam za prištiće, debljanje i kašnjenje mjesečnice. Koliko je to individualno i koje su nuspojave najčešće?

2. Čula sam za kontradiktorne izjave što se tiče plodnosti nakon prestanka uzimanja kontraceptiva - neke žene su odmah ostale trudne, nekima je trebalo jako dugo. Što je istina? Ja svakako ne želim zanijeti, pa me zanima kada sei tokom kojeg perioda trebam najviše čuvati te koju biste mi kontracepciju u tom razdoblju preporučili?

3. Kada mogu početi računati plodne dane?

4. Ukoliko je veliki rizik za trudnoću ili zbog neželjenih nuspojava odlučim preko ljeta vratiti se pilulama, kada bih to smjela učiniti a da ne poremetim previše organizam; moram li čekati menstruaciju ili mogu sada, nakon što je prošlo 10 dana, takoreći navrat-nanos? (U tom slučaju pretpostavljam da bih se morala dodatno zaštititi ako baš odlučim unutar mjesec dana imati odnos, što vjerojatno neću.)

5. Ako se u kraćem periodu vratim Yasminu, mogu li tada očekivati nekakve nuspojave?

Svašta sam čula, a još više pročitala, pa bih vas molila da mi to donekle razjasnite =)

Unaprijed zahvaljujem!

Natalija Beljo, dr. med.

03.06.2011. 22:22

Kad prekinete OHC vratiti ćete se na stare probleme sa tenom ili ciklusom. Plodne / neplodne tek kroz kojih 3 mjeseca tako da se sad čuvajte i to je dosta individulno (može biti i dulje). Ako se odlučite vratiti neka to bude na prvi dan mjesečnice i neće biti nuspojava.

Danrho

05.06.2011. 04:30

Hvala Vam na odgovoru, zanima me još samo nešto:
Hoće li biti štetno za organizam ako pauziram samo ovaj 1 mjesec?
Ako nastavim s 6mjesečnom pauzom, hoću li se udebljati..?
Znam da se moram čuvati dok ne pijem pilule, ali zanima me jesam li u periodu nakon pilula izrazito plodna?
Toliko od mene,
hvala još jednom!