Klinička farmakologija s toksikologijom


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 447 | Broj poruka: 977

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


flixotide


Autor Poruka

binga

07.11.2001. 13:26

Moja kćerka ima skoro 8 godina. Već 4 godine uglavnom redovito uzima Flixotide sprey .Kažem uglavnom jer smo više puta pokušavali prekinuti terapiju ali nije išlo. Sa tim sprejem joj je dobro i nema napadaje teškog disanja. Mene zanima s obzirom da su to ipak hormoni (ako se ne varam) kakav će to imati utjecaj na nju kasnije u životu. Da li će se to dugotrajno uzimanje lijeka odraziti na nečem drugom.
Hvala !

dr Viola Macolić Šarinić

13.11.2001. 22:11

Flixotide je flutikazon propionat i spada u grupu lijekova koji se zovu kortikosteroidi. To su lijekovi koji djeluju protivupalno. Ovaj lijek se inhalira i to je njegova pogodnost, jer djeluje tamo gdje treba (dišni putevi) a ne djeluje na ostali dio organizma gdje bi mogao imati štetni utjecaj. Ovim oblikom je taj štetni učinak sveden na najmanju moguću mjeru, u odnosu na kortikosteroide koji se u nekim bolestima mora uzimati u obliku tableta ili injekcija. Tada može štetno djelovati na nadbubrežne žlijezde, odnosno u djece usporiti rast.
Ovdje je upotreba lijeka vrlo opravdana, a nuspojave su zanemarive. Štenije za zdravlje i razvoj Vašeg djeteta bi bilo da lijek ne uzima.

Uz srdačan pozdrav
dr Viola Macolić Šarinić