Delirij utrostručuje rizik od demencije kod starijih osoba


Delirij utrostručuje rizik od demencije kod starijih osoba

Delirij je sindrom obilježen nepažnjom i gubitkom svijesti, često uzrokovan akutnim događajima kao što su bolest ili operacija. Čest je u bolnicama, osobito među osobama starije dobi s ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Delirij je povezan s nepovoljnim ishodima kao što su smrtnost, produljena primanja u bolnicu i dugotrajno kognitivno pogoršanje.

U novoj studiji, osobe s delirijem pokazale su 39% veći rizik od smrtnosti i tri puta veći rizik za razvoj demencije nego osobe koje nisu u deliriju.

Povezanost delirija i demencije bila je snažnija za muškarce nego za žene, a svaka dodatna epizoda delirija bila je povezana s 20% većim rizikom od nove demencije.

Smatra se, da delirij potencijalno može uzrokovati oštećenje neurona i neurodegeneraciju ometanjem bioloških sustava. Odnos između sistemskih upalnih pokazatelja, delirija i demencije višestruk je i na njega utječe patogeneza demencije.

Rezultati studije su pokazali da je prisutnost delirija značajno povezana s incidencijom demencije među starijim osobama bez prethodne dijagnoze demencije. Bolesnici s delirijem, ali bez početne demencije imali su trostruko povećan rizik od razvoja demencije.

Jednako tako, rezultatii ukazuju na uzročnu vezu između dva poremećaja, što zahtijeva razvoj novih tretmana. Studija je također naglasila potrebu da se uzme u obzir spol kada se ispituje odnos između delirija i incidentne demencije. Prevencija i liječenje delirija mogu pomoći u smanjenju globalnog tereta demencije.

Izvor:
BMJ