Sleep apneja povezana s kasnom epilepsijom


Sleep apneja povezana s kasnom epilepsijom

Rezultati nove studije isugeriraju da je sleep apneja povezana s epilepsijom u kasnoj dobi. Epilepsija s kasnim početkom definira se kao epileptički napadaji koji obično počinju tek nakon 60. godine života.

Veze između sleep apneje i lošeg zdravlja mozga odavno su uočene, ali veze između apneje i epilepsije još uvijek nisu dobro shvaćene.

Veza između epilepsije i poremećaja disanja apneje u snu bila je snažna: Ljudi čija je zasićenost kisikom pala ispod 80% tijekom spavanja, što je stanje poznato kao noćna hipoksija, imali su tri puta veću vjerojatnost da će razviti epilepsiju s kasnim početkom u usporedbi s onima koji nisu imaju slično niske razine kisika.

Osobe s bilo kojim oblikom sleep apneje u kasnijoj životnoj dobi također su imale dvostruko veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati epilepsija s kasnim početkom u usporedbi s ljudima bez takve povijesti.

Studija sugerira da bi se epilepsija s kasnim početkom mogla pridružiti drugim moždanim stanjima, kao što su moždani udar i demencija, koja su, kako se čini, češća među osobama sa sleep apnejom.

Izvor:
National Institute of Neurological Disorders and Stroke