Kratka epizoda ljutnje može negativno utjecati na sposobnost krvnih žila da se opuste


Kratka epizoda ljutnje može negativno utjecati na sposobnost krvnih žila da se opuste

Kratka epizoda ljutnje izazvana prisjećanjem na prošla iskustva može negativno utjecati na sposobnost krvnih žila da se opuste, što je bitno za pravilan protok krvi, pokazali su rezultati nove studije.

Prethodno je istraživanje pokazalo da slabljenje sposobnosti krvnih žila da se opuste može povećati rizik od razvoja ateroskleroze, što zauzvrat može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Brojne studije povezale su osjećaje negativnih emocija sa srčanim udarom ili drugim kardiovaskularnim bolestima. Najčešća proučavana negativna emocija je ljutnja, a manje je studija o tjeskobi i tuzi, koji su također povezani s rizikom od srčanog udara.

U ovoj studiji znanstvenici su istraživali mogu li negativne emocije; ljutnja, tuga i tjeskoba; imati negativan učinak na funkciju krvnih žila u usporedbi s neutralnom emocijom.

Rezultati studije vrlo rječito pokazuju kako ljutnja može negativno utjecati na zdravlje i funkciju vaskularnog endotela, a zna se da je vaskularni endotel, podstava krvnih žila, ključni igrač u ishemiji miokarda i aterosklerotskoj bolesti srca. 

Ova studija pridodaje nove dokaze sve većoj bazi dokaza da mentalno blagostanje može utjecati na kardiovaskularno zdravlje i da intenzivna akutna emocionalna stanja, poput ljutnje ili stresa, mogu dovesti do kardiovaskularnih događaja.

Izvor:
Journal of the American Heart Association