Otkrivena snažna povezanost između rizika od raka debelog crijeva i nekih bakterijskih vrsta


Otkrivena snažna povezanost između rizika od raka debelog crijeva i nekih bakterijskih vrsta

Učestalost raka debelog crijeva je u porastu, osobito među osobama mlađima od 50 godina. To je treći najrašireniji oblik raka i ima drugu najveću stopu smrtnosti povezane s rakom. Međutim, rano otkrivanje i liječenje mogu učinkovito smanjiti napredovanje raka debelog crijeva i smanjiti rizik od smrtnosti. Poznato je da pravovremeno otkrivanje kolonoskopijom i uklanjanje adenoma i polipa smanjuje rizik od raka debelog crijeva za 90%.

Nedavna istraživanja crijevnog mikrobioma otkrila su da su promjene u crijevnoj mikrobioti povezane s različitim fenotipovima bolesti. Studije su također izvijestile o povezanosti između bakterijskih markera, kao što je povećanje Fusobacterium u stolici i lezija pacijenata s kolorektalnim rakom.

Rezultati nove studije pokazali su da utvrđeni biomarkeri kolorektalnog karcinoma, kao što je Fusobacterium, nisu značajno povezani s dijagnozom raka debelog crijeva nakon kontrole kovarijabli kao što su indeks tjelesne mase (ITM), fekalni kalprotektin (pokazatelj upale crijeva) i vrijeme prolaza.

Međutim, studija je otkrila snažnu povezanost između rizika od raka debelog crijeva i bakterijskih vrsta kao što su Prevotella intermedia, Porphyromonas asaccharolytica, Peptostreptococcus anaerobius, Parvimonas micra, Dialister pneumosintes i Anaerococcus vaginalis. Znanstvenici vjeruju da bi te bakterije trebale biti ciljane kao potencijalni biomarkeri za rizik od raka debelog crijeva.

Dodatno, pojedinci koji nisu imali lezije u debelom crijevu, ali čiji su fekalni imunokemijski testovi opravdali potrebu za kolonoskopijom, bili su obogaćeni za enterotip Bacteroides2, što ukazuje na sva obilježja disbioze crijevnog mikrobioma kao što su nisko bogatstvo mikrobima, nizak broj stanica, smanjenje bakterije koje proizvode butirat, veća zastupljenost proupalnih bakterija i veće koncentracije fekalnog kalprotektina.

Izvor:
Nature Medicine