Žene u perimenopauzi suočene s povećanim rizikom od depresije


Žene u perimenopauzi suočene s povećanim rizikom od depresije

Žene imaju 40% veću vjerojatnost da će doživjeti depresiju u perimenopauzi nego one koje ne osjećaju nikakve simptome menopauze, otkriva nova analiza sedam studija.

Perimenopauza se obično javlja oko tri do pet godina prije početka menopauze. Tijekom ove faze razina estrogena i progesterona kod žena počinje varirati, uzrokujući promjene raspoloženja, neredovite menstrualne cikluse i druge simptome menopauze, uključujući povećani osjećaj depresije.

Ova faza menopauze traje do godinu dana nakon zadnje mjesečnice žene i često može ukupno trajati između četiri i osam godina.

Znanstvenici su otkrili da su žene u perimenopauzi imale znatno veći rizik (oko 40%) da dožive simptome depresije i da im se dijagnosticira depresija nego žene u premenopauzi.

Nije bilo značajnog povećanja rizika od depresije za žene u postmenopauzi u usporedbi s onima koje su bile u premenopauzi.

Smatra se, da ovo otkriće pokazuje koliko mentalno zdravlje žena u perimenopauzi može biti ugroženo tijekom ovog razdoblja. Stoga je potrebna veća svijest i podrška kako bi se osiguralo da žene dobiju odgovarajuću pomoć i njegu.

Izvor:
Journal of Affective Disorders