Home / Vijesti / Fluktuacije krvnog tlaka povezane s rizikom od demencije

Fluktuacije krvnog tlaka povezane s rizikom od demencije

Fluktuacije krvnog tlaka povezane s rizikom od demencije

Ukoliko se vaš krvni tlak mijenja iz dana u dan, možda ste izloženi većem riziku od demencije ili Alzheimerove bolesti, ukazuje nova japanska studija. Naime, osobe čiji sistolički krvni tlak fluktuira iz dana u dan, izložene su dva puta većem riziku od razvoja bilo koje vrste demencije ili Alzheimerove bolesti nego osobe koje imaju stabilniji dnevni krvni tlak.

Jednako tako, pokazalo se da su osobe s fluktuacijom krvnog tlaka izložene tri puta većem riziku od vaskularne demencije koja je posljedica ateroskleroze.

Smatra se da je povećana dnevna varijabilnost krvnog tlaka, neovisno o prosječnom krvnom tlaku, značajan čimbenik rizika za razvoj demencije.

Povezanost između dnevnih fluktuacija krvnog tlaka i demencije bila je uočena bez obzira je li osoba imala normalni ili povišeni krvni tlak.

Svakako treba spomenuti da ukoliko imate fluktuirajući krvni tlak, njegova stabilizacija može spriječiti demenciju. Iz svega navedenog, očito je da krvni tlak utječe na krvne žile u mozgu.

Izvor:
Circulation

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje