Prirodni spojevi u crijevnom mikrobiomu obećavaju u liječenju upale


Prirodni spojevi u crijevnom mikrobiomu obećavaju u liječenju upale

Kanadski znanstvenici s University of Toronto pronašli su prirodne spojeve u crijevima koji se mogu iskoristiti za smanjenje upale i drugih simptoma probavnih problema.

Mikrobiom crijeva ugošćuje bakterije koje proizvode spojeve kao nusproizvode hranjenja našim probavnim ostacima. Spojevi se mogu vezati na nuklearne receptore, koji pomažu u transkripciji DNK za proizvodnju proteina i nekodirajućih segmenata RNK. Identificiranjem mikrobnih nusproizvoda koji se mogu iskoristiti za regulaciju receptora, znanstvenici se nadaju da će iskoristiti njihov potencijal za liječenje bolesti.

Pregled malih molekula u mikrobiomu ljudskog crijeva, pokazao je da te molekule djeluju slično umjetnim spojevima koji se trenutno koriste za regulaciju konstitutivnog androstanskog receptora, inače poznatog kao CAR. To ih čini održivim kandidatima za razvoj lijekova. CAR ima ključnu ulogu u regulaciji razgradnje, preuzimanja i uklanjanja stranih tvari u jetri, uključujući lijekove. Također je uključen u upalu crijeva.

Dva spoja pronađena u ispitivanju metabolita bili su diindolilmetan (DIM) i diindoliletan (DIE) koji su regulirali CAR u ljudskoj i mišjoj jetri. Ovaj receptor igra ulogu u dijabetesu, bolesti masne jetre i ulceroznom kolitisu tankog crijeva. Stoga bi se oni mogli liječiti s ova dva prirodna spoja koja su otkrivena, a koji već postoje u ljudskim crijevima.

Izvor:
Nature Communications