Otkrivena povezanost između bakterijemije i probiotika


Otkrivena povezanost između bakterijemije i probiotika

Probiotici nude niz zdravstvenih dobrobiti, ali njihovi štetni učinci mogu povremeno dovesti do bakterijemije, pri čemu bakterije cirkuliraju krvotokom po cijelom tijelu. U Japanu se uobičajeno koristi Clostridium butyricum (C. butyricum) MIYAIRI 588, no prevalencija i karakteristike bakterijemije uzrokovane ovim sojem, kao i njegov bakteriološki i genetski profil, ostaju nepoznati.

Istraživački tim s Graduate School of Medicine, Osaka University, pronašao je povezanost između bakterijemije i probiotika iz studije genetskog materijala bakterija u hospitaliziranih pacijenata s bakterijemijom.

Probiotici mogu pružiti niz zdravstvenih dobrobiti, no ova studija pokazuje da čak i takvi agensi mogu izazvati rijetke, ali ozbiljne nuspojave. Ovo otkriće naglašava rizik od bakterijemije koja je posljedica uporabe probiotika, osobito kod hospitaliziranih pacijenata, što zahtijeva razumnu praksu propisivanja probiotika.

Očekuje se da će rezultati ove studije povećati svijest o potencijalnim zdravstvenim rizicima povezanim s probioticima. Preporuča se izbjegavati besciljno i nepotrebno propisivanje probiotika, osobito kod hospitaliziranih bolesnika koji su podvrgnuti imunosupresivnoj terapiji.

Izvor:
Emerging Infectious Diseases