Inulinska vlakna pogoršavaju upalnu bolest crijeva


Inulinska vlakna pogoršavaju upalnu bolest crijeva

Inulin, vrsta vlakana koja se nalazi u određenoj hrani biljnog podrijetla i dodacima vlaknima, uzrokuje upalu u crijevima i pogoršava upalnu bolest crijeva, pokazuju rezultati nove studije.

Naime, pokazalo se da inulin, koji se nalazi u namirnicama poput češnjaka, luka, poriluka, jeruzalemske artičoke i maslačka, kao i u uobičajeno korištenim dodacima vlaknima i hrani s dodanim vlaknima, potiče mikrobe u crijevima na oslobađanje žučne kiseline koja povećava proizvodnju molekula koje potiču upalu crijeva. Jedan takav protein, nazvan IL-33, uzrokuje aktiviranje imunoloških stanica koje se nazivaju urođene limfoidne stanice skupine 2 (ILC2), izazivajući pretjerani imunološki odgovor sličan alergijskoj reakciji. Taj pretjerani imunološki odgovor zatim pogoršava oštećenje crijeva.

Dijetalna vlakna, uključujući inulin, smatraju se bitnim dijelom zdrave prehrane za većinu ljudi. Probavni mikrobi pretvaraju inulin i druge vrste dijetalnih vlakana u kratkolančane masne kiseline koje aktiviraju imunološke stanice zvane regulatorne T stanice, koje pomažu smanjiti upalu i imaju druge korisne učinke u cijelom tijelu. To je dovelo do značajnog porasta upotrebe dijetalnih vlakana kao aditiva u hrani i dodacima, a pročišćeni inulin ili korijen cikorije bogat inulinom često je glavni izvor vlakana.

Ovo neočekivano otkriće može pomoći objasniti zašto prehrana bogata vlaknima često pogoršava upalnu bolest crijeva kod pacijenata. Također može pomoći znanstvenicima da razviju terapeutske dijete za smanjenje simptoma i oštećenja crijeva kod pacijenata s upalnom bolesti crijeva ili srodnim stanjima. Hitno su potrebne nove terapije za ova sve češća crijevna oboljenja. Postojeće biološke terapije mogu povećati rizik od razvoja infekcija ili autoimunih bolesti, koje uzrokuju da imunološki sustav napada tijelo.

Ova studija pokazuje da nisu sva vlakna ista u načinu na koji utječu na crijevnu mikrobiotu i tjelesni imunološki sustav. Ovo bi otkriće moglo imati šire implikacije na isporuku precizne prehrane pojedinačnim pacijentima kako bi se promicalo njihovo cjelokupno zdravlje na temelju njihovih jedinstvenih simptoma, sastava mikrobiote i prehrambenih potreba.

Smatra se, da bi ovo iznenađujuće otkriće moglo bi utrti put terapeutskim dijetama koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma i promicanju zdravlja crijeva.

Izvor:
Journal of Experimental Medicine