Kombinirana terapija predstavlja napredak u borbi protiv raka jetre


Kombinirana terapija predstavlja napredak u borbi protiv raka jetre

Čini se da nova kombinirana terapija povećava stopu odgovora za pacijente s rakom jetre koji primaju imunoterapiju, ukazuju rezultati nove studije. Nova kombinirana terapija udvostručila je stopu odgovora imunoterapije za pacijente s rakom jetre. Naime, pokazalo se da bavituksimab dodan pembrolizumabu povećava stopu odgovora u usporedbi sa samim pembrolizumabom.

Inače, lijek bavituksimab neutralizira masnu tvar zvanu fosfatidilserin koju stanice raka koriste kako bi izbjegle otkrivanje i napad od strane imunoloških stanica. 

Pembrolizumab također djeluje tako što blokira sredstvo koje stanice raka koriste kako bi izbjegle napade imunoloških stanica, ali blokira drugačiji proces od onog na koji cilja bavituksimab.

Smatra se, da ova studija pokazuje poboljšanje uspjeha imunoterapije protiv raka usmjeravanjem na druge imunomodulirajuće proteine istovremeno.

Nedavna pojava imunoterapije pomogla je u liječenju raka jetre, no, nažalost, samo mali dio pacijenata reagira na ove lijekove kada se daju sami, a kombiniranje višestrukih imunoterapija povećalo je rizik od ozbiljnih i ponekad smrtonosnih nuspojava.

No, u ovom slučaju, čini se da dodavanje bavituksimaba nije povećalo nuspojave u odnosu na one koje su već pratile primjenu pembrolizumaba.

Izvor:
Nature Communications