Novi pristup za razvoj in-situ cjepiva protiv raka krvi


Novi pristup za razvoj in-situ cjepiva protiv raka krvi

Akutna mijeloična leukemija (AML) vrsta je raka krvi koji se formira u mekoj srži kostiju, obično napadajući stanice koje bi inače činile ključnu komponentu tjelesnog imunološkog obrambenog sustava, bijele krvne stanice.

U novoj studiji znanstvenici s UChicago Pritzker School of Molecular Engineering's Hubbell Lab stvorili su novi pristup za razvoj in-situ cjepiva protiv raka koja bi mogla povećati učinkovitost imunoterapije kod akutne mijeloične leukemije (AML) i drugih vrsta raka krvi.

Cijepljenje je dobro poznata metoda za sprječavanje bolesti uzrokovanih raznim patogenima poput bakterija i virusa. Djeluje izlažući mali dio patogena; obično protein – imunološkom sustavu kako bi imunološke stanice bile pripremljene za borbu protiv nadolazećih patogena.

Imunološke stanice mogu identificirati abnormalne mutirane proteine ili stanice raka i eliminirati ih iz sustava. Stoga se cijepljenje protiv raka pokazalo kao moćan alat za iskorištavanje imunološkog sustava u liječenju raka.

Neka cjepiva djeluju tako da sprječavaju razvoj specifičnih vrsta raka, poput cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV) koje štiti od virusa koji može uzrokovati rak vrata maternice. Ostala cjepiva su terapijska cjepiva, što znači jačanje imuniteta za napad na postojeće vrste raka. Ovo novo istraživanje spada u drugu kategoriju.

Kako bi generirali učinkovitiji odgovor, znanstvenici su kombinirali davanje cjepiva s liječenjem citarabinom, kemoterapijom koja se obično primjenjuje kod pacijenata s AML-om.

U ovoj studiji, kombinirano liječenje s niskom dozom citarabina značajno je povećalo stopu preživljenja nakon intravenske primjene cjepiva. Budući da ovaj pristup cjepivu ne cilja ni na jedan specifični protein raka, smatra se da bi to moglo biti primjenjivo u drugim hematološkim zloćudnim bolestima.

Izvor:
Blood Advances