Komplikacije na perifernijim krvnim žilama porasle kod dijabetičara


Komplikacije na perifernijim krvnim žilama porasle kod dijabetičara

Došlo je do preraspodjele rizika od arterijske bolesti kod dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2. Rizici od srčanog udara i moždanog udara značajno su smanjeni, dok su komplikacije na perifernijim krvnim žilama porasle u relativnoj važnosti, ukazuju rezultati nove studije.

Dobro je poznato da dijabetes tipa 1 i 2 povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. Prethodno istraživanje također je identificiralo najjasnije kardiometaboličke čimbenike rizika u ovom kontekstu, kao što su pretilost, poremećaji lipida i visoki krvni tlak (hipertenzija).

Kako dijabetes i kardiometabolički čimbenici rizika utječu na krvne žile izvan središnjih organa kao što su srce i mozak, u perifernijim žilama, nije ispitano u tolikoj mjeri. Međutim, i ti su rizici sada proučeni. I kod dijabetesa tipa 1 i tipa 2, čini se da je dugotrajna razina šećera u krvi daleko najvažniji pokazatelj periferne arterijske bolesti, koja se jasno razlikuje od središnje arterijske bolesti.

Smatra se, da se dugotrajnim pomnijim provjerama šećera u krvi i krvnog tlaka rizik od nekoliko perifernih arterijskih komplikacija može smanjiti za 30-50%. Ove komplikacije uključuju kalcifikaciju karotidne arterije, kalcifikaciju abdominalne aorte i perifernih žila u donjim ekstremitetima i bolest malih krvnih žila u stopalima.

Izvor:
The Lancet Regional Health - Europe