Posteljica ima ulogu u gestacijskom dijabetesu


Posteljica ima ulogu u gestacijskom dijabetesu

Posteljica (placenta) bi mogla biti jedan od razloga zašto neke žene razviju gestacijski dijabetes tijekom trudnoće, otkriva nova studija. Čini se da je nedostatak u načinu na koji placenta izražava gen za hormon koji se zove inzulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1) povezan s inzulinskom rezistencijom tijekom trudnoće.

Placenta - glavni pokretač promjena u fiziologiji inzulina u trudnoći - vjerojatno je ključni izvor hormona uključenih u razvoj gestacijskog dijabetesa, navode stručnjaci.

Gestacijski dijabetes pogađa jednu od sedam trudnoća i može dovesti do višestrukih komplikacija tijekom trudnoće i poroda. Prekomjerna inzulinska rezistencija pridonosi gestacijskom dijabetesu, pokazalo je prethodno istraživanje, ali točni uzroci te rezistencije ostaju nejasni.

U ovoj studiji, provedena je genetska analiza na uzorcima tkiva posteljice, identificirajući 14 gena povezanih s inzulinskom rezistencijom. Najjača povezanost uključuje gen IGF-1, koji upravlja učincima hormona rasta u tijelu, pokazali su rezultati. Hormon koji proizvodi gen IGF-1 povezan je s hormonom inzulinom i utječe na to kako stanice obrađuju šećer u krvi. Razine hormona IGF-1 rastu tijekom trudnoće i pet su puta veće kod trudnica.

Nadalje, niske razine hormona IGF-1 u ranoj trudnoći mogu biti pokazatelj da žena ima rizik od gestacijskog dijabetesa, s obzirom na to da su više razine povezane s manjom inzulinskom rezistencijom. Zapravo, čini se da niske razine hormona IGF-1 u krvi u prvom tromjesečju predviđaju kasniju dijagnozu gestacijskog dijabetesa, neovisno o drugim čimbenicima rizika poput prekomjerne tjelesne težine.

Smatra se, da bi mjerenje hormona IGF-1 u prvom tromjesečju moglo pomoći u identificiranju osoba s rizikom od razvoja gestacijskog dijabetesa rano u trudnoći, potencijalno nudeći priliku za prevenciju.

Izvor:
Nature Medicine