Proupalna prehrana povećava rizik od pojave demencije


Proupalna prehrana povećava rizik od pojave demencije

Izgleda da je proupalna prehrana povezana s povećanim rizikom od incidentne demencije, ukazuju rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 1059 ispitanika. Također, valja istaknuti, da što je netko više konzumirao proupalne namirnce, to je rizik od demencije bio veći. 

Prehrana je čimbenik načina života koji možete mijenjati i može igrati ulogu u borbi protiv upale, jednog od bioloških puteva koji pridonose riziku od demencije i kognitivnih oštećenja kasnije u životu, ističu stručnjaci.

Namirnice s većim proupalnim potencijalom su crveno meso, prerađeno meso; rafinirani ugljikohidrati kao što su bijeli kruh, bijela riža i mnogi deserti; te zaslađena pića. Dok su namirnice koje imaju veći protuupalni potencijal zeleno lisnato povrće poput kelja, kupusa i špinata; tamnožuto povrće poput zimske i ljetne tikve i žute paprike; cjelovite žitarice, voće, čaj, kava i vino. Ove namirnice sadrže specifične protuupalne spojeve kao što su karotenoidi, flavonoidi, vitamini i vlakna.

Izvor:
Neurology