Resveratrol može pomoći u borbi protiv Alzheimerove bolesti suzbijanjem upale


Resveratrol može pomoći u borbi protiv Alzheimerove bolesti suzbijanjem upale

Resveratrol, koji se obično nalazi u crvenom grožđu i njegovim derivatima (npr. crno vino), prirodni je fenolni spoj koji pripada obitelji stilbena. Opsežna pretklinička istraživanja metabolita otkrila su njegova snažna protuupalna, antineurodegenerativna, antioksidativna svojstva i svojstva protiv starenja. To je uobičajeni spoj koji sintetizira više od 70 poznatih biljnih vrsta kao mehanizam odgovora na stres.

Novo istraživanje analiziralo je in vitro zaštitne mehanizme resveratrola protiv proupalnog monomernog C-reaktivnog proteina (mCRP). mCRP povećava rizik od Alzheimerove bolesti nakon moždanog udara, a prethodno se pokazalo da intracerebralni mCRP izaziva demenciju sličnu Alzheimerovoj bolesti kod miševa. Nadalje, mCRP je inducirao ciklooksigenazu-2 i otpuštanje proupalnih citokina.

Rezultati su pokazali, da je resveratrol učinkovito inhibirao te promjene i povećao ekspresiju gena antioksidativnog enzima Cat i Sod2. Kao središnji obrambeni mehanizam, resveratrol je aktivirao hub gene Sirt1 i Nfe2l2 i inhibirao nuklearnu translokaciju pretvarača signala NF-ĸB. Proupalne promjene izazvane mCRP-om u primarnim mješovitim kulturama glije također su zaštićene resveratrolom.

Smatra se, da ovaj rad pruža mehanički uvid u zaštitne prednosti resveratrola u sprječavanju rizika od Alzheimerove bolesti izazvanog proupalnim agensima.

Izvor:
Antioxidants