Utjecaj mikrobioma sperme na mušku plodnost


Utjecaj mikrobioma sperme na mušku plodnost

Muška neplodnost je u porastu i nije u potpunosti shvaćena unatoč znanstvenom napretku. Etiologija abnormalnih parametara u analizi sjemena (SA) nepoznata je u gotovo trećini slučajeva.

Najobilnije bakterijske zajednice su se znatno preklapale. Corynebacterium tuberculostearicum, Enterococcus faecalis, Finegoldia magna, Lactobacillus iners i Staphylococcus epidermis uvijek su bile prvih pet vrsta.

Analiza sastava mikrobiote s korekcijom pristranosti otkrila je da su pojedinci s normalnim parametrima na analizi sjemena imali veću abundanciju S. hominis, ali manju abundanciju Peptoniphilus coxii od sudionika s barem jednom abnormalnošću.

Pojedinci s normalnom pokretljivošću spermija mali su smanjenu brojnost L. iners u usporedbi s onima s abnormalnom pokretljivošću.

Brojnost Pseudomonas stutzeri, Paraburkholderia phenazinium i Pseudomonas fluorescens bila je manja u skupini s normalnom koncentracijom spermija. U isto vrijeme, koncentracija Pseudomonas putida bila je veća kod muškaraca s normalnom koncentracijom spermija nego kod onih s abnormalnom koncentracijom.

Dob sudionika, volumen sjemena, pokretljivost spermija i koncentracija bili su značajno povezani sa sastavom bakterija.

Smatra se, da nalazi sugeriraju da mali podskup mikroba može imati ključnu ulogu u muškoj plodnosti. Iako rezultati ne ukazuju na uzročnost, oni bi mogli poslužiti budućim studijama za ocrtavanje odnosa između mikrobiote sjemena i plodnosti.

Izvor:
Scientific Reports