Zdrav životni stil može ublažiti genetske rizike za ranu smrt


Zdrav životni stil može ublažiti genetske rizike za ranu smrt

U nedavnoj studiji znanstvenici su procijenili kako su način života i genetski čimbenici povezani sa životnim vijekom koristeći longitudinalni kohortni skup podataka. Njihovi rezultati pokazuju da postoje neovisne povezanosti stila života i genetskih čimbenika sa životnim vijekom te da pridržavanje zdravog načina života može ublažiti rizik od prerane smrti ili kraćeg životnog vijeka zbog genetskih čimbenika.

Poznato je da na ljudski životni vijek utječu genetski čimbenici, a neka istraživanja procjenjuju nasljednost na približno 16%, kao i negenetski atributi poput načina života. Znanstvenici su identificirali gen dugovječnosti apolipoprotein E i druge genetske lokuse koji značajno koreliraju sa životnim vijekom.

Međutim, čak i ako su neki ljudi genetski predisponirani prema kraćem životnom vijeku, određeni načini života koji se mogu mijenjati mogu ublažiti njihov rizik, ali do koje mjere se visok genetski rizik od prerane smrti može nadoknaditi stilom života nije bilo dobro proučeno.

No, sada su rezultati nove studije pokazali, da osobe s visokim genetskim rizikom, ali povoljnim načinom života, imaju 54% manji rizik od smrti u usporedbi s njihovim vršnjacima s nepovoljnim načinom života.

Izvor:
BMJ Evidence-Based Medicine