Je li bolnica neprijatelj sna?


Je li bolnica neprijatelj sna?

Prosječno ukupno vrijeme spavanja za hospitalizirane pacijente značajno varira između dobnih skupina. Djeca i adolescenti spavaju u prosjeku oko 7,8 sati po noći, dok odrasli i stariji uspijevaju spavati samo 5,6 odnosno 5,8 sati. Gotovo polovica studija pokazala je da odrasli spavaju manje od 6 sati po noći: prag koji se obično povezuje s nepovoljnim zdravstvenim ishodima. 

Nadalje, pacijenti često doživljavaju brojna noćna buđenja (do 42 puta po noći) i produljena buđenja nakon početka sna od preko 105 minuta.

Primarni razlog zašto pacijenti u bolnici ne spavaju je to što nisu dobro. Bol ili učinci lijekova često smanjuju kvalitetu i kvantitetu sna. Psihološki stres koji proizlazi iz tjeskobe zbog zdravstvenih problema, nepoznatog bolničkog okruženja, poremećaja rutine ili smanjene osobne autonomije također značajno pridonosi degradaciji sna.

No, ako su ovi čimbenici barem djelomično neizbježni, čini se da bolničko okruženje kvalitetu sna ne razmatra na odgovarajući način. Jedan od najčešćih problema je buka. Uz buku, i svjetlo je jednako važan problem. Mnogi pacijenti navode poteškoće sa spavanjem jer iz hodnika u sobe stalno dopire svjetlo. Nekoliko studija identificiralo je intenzitet svjetla kao čimbenik koji remeti san na odjelima intenzivne njege, kao i na redovnim prijemima.

Također, tu su i noćne aktivnosti medicinskih sestara, koje predstavljaju još  jedan važan čimbenik poremećaja sna. Mnogi se pacijenti žale da su noćne intervencije osoblja osujetile njihov noćni odmor.

Loš i nedovoljan san faktor je rizika za mnoga stanja kao što su kardiovaskularni događaji, rak, metabolički poremećaji i smrtnost od svih uzroka, kao i za pogoršanje kognitivnih funkcija. To također dovodi do oslabljenog imunološkog sustava i većeg rizika od padova. Loš san može otežati procese oporavka, produžiti boravak u bolnici i negativno utjecati na subjektivnu dobrobit bolesnika. Smanjena količina i kvaliteta sna tijekom hospitalizacije povezani su, primjerice, s hiperglikemijom.

Podaci također pokazuju da hospitalizacija može biti čimbenik rizika za razvoj dugotrajne nesanice, koja može trajati mjesecima ili čak godinama nakon otpusta. Poremećaji spavanja doživljeni tijekom hospitalizacije, kao što je smanjeno ukupno vrijeme spavanja, loša kvaliteta i češća noćna buđenja, mogu u nekim slučajevima trajati čak 12 mjeseci nakon otpusta iz bolnice.

Bolnica ne može uvijek biti mjesto savršene tišine. U nekim slučajevima, poput intenzivne njege, prisutnost opreme i raznih potreba čine neoptimalne razine svjetla i buke neizbježnima. Ipak, postoji prostor za napredak. Postoji nekoliko smjernica koje nameću određene standarde za noćno svjetlo i razine decibela u bolničkom okruženju. Problem je što se oni ne poštuju uvijek, a to je jedan od glavnih aspekata na kojem treba raditi.

Izvor:
Univadis Italy