Utvrđena genetska veza između upalne bolesti crijeva i Parkinsonove bolesti


Utvrđena genetska veza između upalne bolesti crijeva i Parkinsonove bolesti

I upalna bolest crijeva (IBD) i Parkinsonova bolest (PD) kronična su upalna stanja, a neki znanstvenici pretpostavljaju zajednički put za oboje koji uključuje gen LRRK2. Nedavna studija ispitala je rijetke varijante gena pronađene kod ljudi s oba ova stanja u pokušaju da se identificiraju genetske podloge koje su im zajedničke.

Kao što se i očekivalo, potvrđeno je da je gen LRRK2 povezan s IBD-PD, a otkrile su se i nove povezanosti.

Upalna bolest crijeva se odnosi na klaster gastrointestinalnih bolesti, uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, karakteriziran kroničnim upalnim oštećenjem različitih segmenata crijeva. Parkinsonova bolest je vrlo raširen neurodegenerativni poremećaj kod kojeg osoba razvija usporenost pokreta, ukočenost, tremor u mirovanju i nestabilno držanje zbog gubitka dopaminergičkih neurona u određenim regijama mozga.

Prema mišljenju stručnjaka, ključno je nastaviti s istraživanjem genetskih determinanti komorbiditeta IBD-PD-a kako bi se steklo sveobuhvatno razumijevanje temeljne patogeneze i razvila učinkovita stratifikacija rizika i personalizirane strategije liječenja.

Izvor:
Genome Medicine