Važnost prehrane


Važnost prehrane

Hipokrat, grčki liječnik, utemeljitelj moderne medicine, još je prije 2.500 godina rekao: "Neka hrana bude tvoj lijek", čime je istaknuo da je najsigurniji način očuvanja ljudskog zdravlja taj da se svakom pojedincu osigura dovoljna količina hrane i tjelovježbe, ni previše ni premalo.

Danas je prehrana važnija nego ikad.

Pothranjenost (malnutricija) je veoma raširena pojava u bolnicama diljem svijeta, a rasponi se kreću od 15 do 80 posto bolesnika koji se primaju u bolnicu. Nakon primitka gotovo 60 posto bolesnika daje podatak o padu svoga nutritivnog statusa.

Prehrana je osobito važna u razdobljima brzog rasta tkiva (npr. poslijeoperativno razdoblje) i u vrijeme bolesti. Prehrana je bitna za imunološku funkciju prevencije ili oporavka od bolesti. Nutritivne intervencije mogu poboljšati nutritivni status te ishode stanja kao na primjer:

  • smanjenje učestalosti infekcija i komplikacija
  • skraćeno trajanje boravka u bolnici
  • poboljšanje cijeljenja rana
  • smanjenje smrtnosti.

Nutritivne intervencije mogu pomoći pojedincu da kontrolira svoju težinu i provodi zdraviju prehranu, a što uključuje i zamjenu međuobroka i obroka.

Nutritivni pripravci služe:

  • kao nadopuna prehrane u zdravih pojedinaca
  • kao dodatak prehrani za bolesnike kojima prijeti ili im je već dijagnosticirana pothranjenost (malnutricija). To su, primjerice, starije osobe, bolesnici oboljeli od kroničnih bolesti, osobe koje se oporavljaju od neke akutne bolesti, osobe koje se oporavljaju od traume, te nakon operacije. Dobra prehrana također je presudna u razdobljima normalno očekivanog ubrzanog rasta, a pomaže i zdravim ljudima da održe svoju težinu i ojačaju svoj imunološki sustav.

Dobra prehrana:

  • podržava ubrzani rast tkiva
  • pospješuje osnaživanje imunološkog sustava
  • smanjuje rizik od komplikacija
  • ispunjava specifične potrebe koje ima pojedinac u vrijeme bolesti ili ozljede
  • održava masu tijela u vrijeme akutnih ili kroničnih bolesti.

Zadnja izmjena: 31.10.2019.