Enteralna prehrana - FAQ


Enteralna prehrana - FAQ

Koji je najbolji oblik hrane koji bih mogla ponijeti sa sobom kad sam izvan kuće, kad kupujem ili obavljam dnevne obveze?

Važno je da je Vaš dnevni unos kalorija baziran na iznosu Vaših dnevnih potreba. Ako ste tijekom pojedinog dana mnogo aktivniji nego obično, odnosno ako ste zbog dnevnih obveza izvan kuće, planirajte jesti unaprijed kako biste imali uravnotežen dnevni unos kalorija. Najbolje je pripremiti vlastiti obrok kako biste znali što u njemu ima, odnosno kako biste izbjegli tzv. skrivene kalorije. U dane kada ste veoma zaposleni ponesite sa sobom bocu obične vode i jedan tetrapak visokokaloričnog gotovog tekućeg pripravka.

Obzirom da riblje ulje ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje. Da li uz pomoć tunjevine iz konzerve mogu unijeti veće količine omega-3 masnih kiselina u organizam?

Ne. U konzervama tunjevine uglavnom je prisutno biljno ulje koje Vam može povećati unos kalorija, ali ne i omega-3 masnih kiselina. Normalnom se prehranom u organizam unosi oko 0,25 g omega-3 masnih kiselina na dan, dok postoje neki specijalizirani pripravci enteralne prehrane koji sadrže 1 g omega-3 masnih kiselina po pakiranju. Preporučena doza od dva pakiranja na dan, dakle 2 g omega-3 masnih kiselina može zaustaviti katabolizam proteina, tj. zaustaviti gubitak tjelesne mase, ponajprije mišićne mase u onih bolesnika u kojih je taj proces prisutan, kao npr. u bolesnika oboljelih od maligne bolesti.

Kojim je bolesnicima namijenjen gotovi tekući pripravak s dodatkom omega-3 masnih kiselina?

Pripravak s omega-3 masnim kiselinama napravljen je specijalno za ljude koji boluju od karcinoma i koji imaju ili će razviti neželjeni gubitak tjelesne mase izazvan karcinomom.

Kako visokokalorični pripravak s omega-3 masnim kiselinama može pomoći bolesnicima koji boluju od karcinoma i kada ga treba piti?

Pripravak sadrži EPA-u (jedna od omega-3 masnih kiselina) koja normalizira metabolizam, te uz unos dodatnih kalorija i proteina pomaže vratiti izgubljenu mišićnu i tjelesnu masu. Pripravak je patentiran i provjeren u kliničkim studijama. Mnogi bolesnici koji imaju karcinom imaju povećani rizik za gubitak tjelesne mase. Što ranije počnu piti pripravak s dodatkom omega-3 masnih kiselina uz redovitu prehranu, lakše će usporiti ili čak potpuno izbjeći gubitak na tjelesnoj masi.

Kakav je okus pripravka koji u sebi sadrži visoku koncentraciju omega-3 masnih kiselina, odnosno osjeti li se miris ili okus ribe?

Visokoenergetski pripravak s dodatkom omega-3 masnih kiselina ili ribljeg ulja napravljen je tako da ima okus vanilije. Dodatkom bilo koje voćke ili koje druge vrste hrane moguće je mijenjati okus takvog pripravka i prilagođavati ga vlastitom ukusu! Što se tiče ribljeg ulja, nitko tko je konzumirao visokoenergetski pripravak s dodatkom omega-3 masnih kiselina nije primijetio neugodan miris ili okus ribljeg ulja. Pripravak sadrži riblje ulje iz visokorafiniranog, visokokvalitetnog sardininog ribljeg ulja, pa nema ni neugodnog mirisa niti okusa. Štoviše, pripravak ima ugodan okus.

Uz koji karcinom se najčešće veže neželjeni gubitak tjelesne mase?

Karcinomi koji su najčešće popraćeni neželjenim gubitkom tjelesne mase su karcinomi debelog crijeva, jednjaka, glave i vrata, bubrega, pluća, gušterače, zadnjeg crijeva i želuca, ali i uznapredovali karcinom dojke, leukemija, karcinom jajnika te prostate.

Zašto je gubitak tjelesne mase izazvan karcinomom drukčiji od gubitka tjelesne mase izazvanog držanjem dijete ili vježbanjem?

Neki tipovi karcinoma izazivaju promjene u organizmu koje rezultiraju smanjenjem apetita, jačim trošenjem kalorija nego što je to uobičajeno te pojačanom razgradnjom mišića. Kad su ovakvi procesi već nastupili, pojačano konzumiranje hrane neće pomoći u zaustavljanju neželjenog gubitka tjelesne mase.

Zadnja izmjena: 03.05.2024.