Prehrana za posebna medicinska stanja


Prehrana za posebna medicinska stanja

Gotovo svatko tijekom svog života ima neke zdravstvene tegobe. Naučite kako pravilna prehrana može pomoći u rješavanju takvih specifičnih situacija.

Prehrana prije i poslije operativnog zahvata

Kada idete na operaciju, podvrgavate se brizi i njezi kompletnog zdravstvenog tima, ali vi i sami možete poduzeti nešto za sebe. Bolest i ozljeda zahtijevaju posebnu brigu o tijelu. Kada čovjek ima neku tešku operaciju, trebaju mu dodatne količine bjelančevina (proteina), kalorija i drugih nutrijenata za ozdravljenje i oporavak.

Ljudi koji se ispravno hrane bolje se oporavljaju od bolesti, ozljede ili operativnog zahvata od onih koji se hrane loše. Čak su mnoge znanstvene studije pokazale da se bolesnici koji se loše hrane slabije i dulje oporavljaju, češće su podložni komplikacijama i veća je vjerojatnost da budu ponovo hospitalizirani.

Proteini su posebno važni za cijeljenje rana. Tijelo koristi aminokiseline iz proteina za izgradnju i obnovu stanica i tkiva. Bolesnici koji se ne hrane odgovarajuće često nemaju potrebne nutritivne resurse, pogotovo proteine, da bi tijelo bilo u stanju obaviti taj dodatni posao cijeljenja. Bolesnici također trebaju dodatne količine kalorija, vitamina i minerala da bi se potpomoglo cijeljenje.

Što treba učiniti prije operacije?

Potrebno je početi jesti zdravu, dobro izbalansiranu prehranu te se tako hraniti sve dok vas liječnik ne uputi da prestanete jesti i piti neposredno prije operacije.

Što treba učiniti nakon operacije?

Potrebno je da bolesnik slijedi preporuke zdravstvenog tima. Liječnik će bolesniku dati specifične preporuke i instrukcije što i kako jede bolesnik nakon operacije. Prehrana koju će bolesniku preporučiti liječnik ovisit će o mnogim stvarima: o stanju u kojem se bolesnik nalazi, o prirodi samog operativnog zahvata i dr.. Mnogi bolesnici nemaju posebnih prehrambenih ograničenja, ali neki ih imaju. Tako neki bolesnici određeno vrijeme trebaju uzimati samo bistru tekućinu.

Kada se bolesniku prehrambena ograničenja ukinu, treba jesti kvalitetnu, dobro izbalansiranu hranu koju je bolesnik jeo i prije operativnog zahvata. Kombinacija bolesnikove bolesti, ozljede, operacije i poslijeoperativnih prehrambenih ograničenja zahtijeva unos kvalitetne hrane, čime se pospješuje ozdravljenje i oporavak.

Ako su bolesnik i njegov liječnik zabrinuti da unosom redovite prehrane bolesnik neće dobiti odgovarajuće količine nutrijenata, potrebno je razmotriti upotrebu medicinskih nutritivnih proizvoda.

Oralna kirurgija

Nakon oralne ili maksilofacijalne operacije bolesnikovom tijelu je potrebna kvalitetna prehrana da bi se ubrzalo cijeljenje. Ako bolesnik ne jede dovoljno kvalitetne hrane, postoji mogućnost da izgubi na tjelesnoj masi, a da oporavak i ne ide tako brzo kako se očekivalo. Neki se bolesnici vesele poslijeoperativnom gubitku tjelesne mase jer su prije operacije imali prekomjernu tjelesnu masu, ali to je pogrešno vrijeme za držanje dijete. Gubitak na tjelesnoj težini sada može biti riskantan jer tijelo zahtijeva proteine i kalorije za cijeljenje. Bolesniku je potrebna kvalitetna prehrana da bi se izbjegli nepotrebni problemi kao što su loše cijeljenje i infekcije.

Sve su to razlozi zašto je odgovarajuće hranjenje nužno nakon oralne kirurgije, kada mogućnost hranjenja može predstavljati realan problem. Žvakanje može biti otežano i bolno kad se bolesnik oporavlja od multiple ekstrakcije, operacije zuba ili koje druge oralne operacije. Ako je bolesniku imobilizirana gornja i donja vilica, gutanje i žvakanje je potpuno onemogućeno. Hrana koju bolesnik jedino može pojesti je ona tekuća.

Još do prije nekoliko godina bolesnici i njihove obitelji imali su jedinu šansu u izmiksanoj hrani koja može biti neukusna, teško ju je pripremiti, često sadrži nedovoljno potrebnih nutrijenata i dijetetskih vlakana. Da bi se bolesnik zaštitio u ovo za njega kritično vrijeme, stručnjaci su razvili "medicinsku hranu". Ovi proizvodi su vrlo ukusni, različiti, jednostavni za konzumaciju, sa svim potrebnim sastojcima koje tijelo u teškim trenucima bolesti i operacije treba.

Ako se upotrebljava u odgovarajućim količinama, visokokalorična, izbalansirana medicinska hrana može poslužiti kao kvalitetna zamjena za obrok. Moguće ju je pojesti ili popiti kao gotovu hranu ili uz dodatak nekog klasičnog sastojka redovite prehrane.

Prehrana bolesnika s dijagnosticiranim rakom

U vrijeme liječenja od raka kvalitetno hranjenje važnije je nego ikad. Nutritivna osiromašenost može pojačano izložiti tijelo infekcijama i drugim bolestima. Gubitak tjelesne i mišićne mase vrlo često se javlja u bolesnika oboljelih od raka. Takvo stanje može negativno utjecati na opće stanje organizma bolesnika i ishod liječenja.

Hrana za posebnu medicinsku namjenu koja je prilagođena potrebama bolesnika oboljelih od tumora koji gube na tjelesnoj masi obogaćena je omega-3 masnim kiselinama, antioksidansima i visokokvalitetnim proteinima, što zaustavlja gubitak na težini bolesnika oboljelih od tumora. Sastav minerala i vitamina prilagođen je posebnim potrebama bolesnika s malignom bolešću. Također je prilagođen bolesnicima s promijenjenim osjetom okusa.

Prehrana bolesnika sa šećernom bolešću

Prehrana je glavna sastavnica skrbi za bolesnika sa šećernom bolešću. Neki opći ciljevi nutritivnih preporuka sadržani su u sljedećem:

 • postići i održati urednu razinu šećera u krvi
 • postići i održati urednu razinu masnoća u krvi
 • postići i održati urednu razinu krvnog tlaka.

Važno je pokušati spriječiti i liječiti kronične komplikacije šećerne bolesti, a to su: pretilost, povišen krvni tlak i bolest krvnih žila.

Iako postoje razlike među pojedinim zemljama, neka općeprihvaćena nutritivna pravila kažu:

 • održati umjeren odgovor razine šećera u krvi nakon obroka
 • postići i održati preporučenu tjelesnu težinu
 • zadovoljiti individualne prehrambene potrebe.

Osnovne smjernice u prehrani bolesnika sa šećernom bolešću mogu se sažeti ovako:

 • 55-60% energetskog unosa iz kompleksnih ugljikohidrata
 • 30% masti – prevencija povišene masnoće
 • 10% zasićenih masti
 • 12% jednostruko nezasićenih masti
 • 6% višestruko nezasićenih masti (omega-3)
 • 15% proteina
 • smanjiti unos soli
 • povećati unos vitamina i antioksidansa.

Stanje šećerne bolesti koju bolesnik ima najčešće se kontrolira mjerenjem razine odgovora razine šećera u krvi nakon obroka. Gotovi nutritivni pripravak namijenjen bolesnicima koji boluju od šećerne bolesti sadrži ugljikohidrate koji se sporo razgrađuju i apsorbiraju, čime se može kontrolirati prevelik porast razine šećera u krvi nakon obroka. Takav gotovi nutritivni pripravak sadrži jednostruko nezasićene masne kiseline i vlakna, a zbog prilagođenog sastava pogodan je kao dodatak ili potpuna prehrana za bolesnike sa šećernom bolesti ili intolerancijom glukoze.

Gotovi pripravak osigurava brz i uravnotežen obrok bolesnicima od šećerne bolesti te im:

 • proširuje dostupnost i broj obroka
 • sprječava pad razine šećera u krvi
 • predstavlja učinkovit noćni obrok
 • predstavlja učinkovit obrok uz tjelovježbu ili pojačanu tjelesnu aktivnost.

Prehrana bolesnika na dijalizi

Bolesnicima na dijalizi namijenjena je kompletna i uravnotežena prehrana koja specifično zadovoljava energetske potrebe bolesnika s restrikcijom unosa tekućine i elektrolita. Hrana je visokokalorična s umjerenom količinom bjelančevina, prilagođenom količinom ugljikohidrata i masti, s pravilnim omjerom kalcija i fosfora te dodanim vlakana, što pomaže održavanju crijevne flore. Hrana može biti dodatak redovitoj prehrani ovisno o dnevnim kalorijskim potrebama bolesnika.

Prehrana plućnih bolesnika

Često su bolesnici s plućnim bolestima slabo uhranjeni ili se nepravilno hrane, pa im je potrebna prilagođena i specijalizirana hrana. Funkcija pluća može se kod plućnih bolesnika poboljšati prehranom bogatom mastima, a siromašnom ugljikohidratima.

Prehrana za bolesnike koji boluju od crijevnih bolesti

Specijalizirana hrana za bolesnike koji boluju od crijevnih bolesti obogaćena je glutaminom. Glutamin je aminokiselina koja je presudna za rast i održavanje enterocita, stanica crijeva. Glutamin sprečava oštećenje crijevne propusnosti i čuva strukturu sluznice crijeva. Specijalizirana hrana s dodatkom glutamina namijenjena je bolesnicima s upalnim bolestima crijeva, s opsežnim opeklinama, mnogostrukim traumama te bolesnicima na kemoterapiji.

Uravnotežena prehrana za djecu u dobi od 1 do 10 godina

Namijenjena je djeci u dobi od 1 do 10 godina kojima je potrebna nutritivna potpora zbog zastoja u rastu, malnutricije, oporavka od bolesti i ozljeda, te povećanih kalorijskih potreba. Specijalizirana hrana za djecu može se uzimati kao nadopuna prehrani ili kao potpuna prehrana u stanjima kao što su pothranjenost, zastoj u napretku, kronične bolesti koje zahtijevaju nutritivnu potporu, oporavak od ozljeda i bolesti, priprema za kirurški zahvat, nemogućnost gutanja ili žvakanja, te za zdravu djecu u dobi od 1 do 10 godina koja su izbirljiva u jelu.

Zadnja izmjena: 03.05.2024.