Što je Peyronijeva bolest?


Što je Peyronijeva bolest?

Peyronijeva bolest nastaje kada se stvara ožiljno tkivo koje se naziva plak na različitim dijelovima penisa. Taj plak nije vidljiv, ali može uzrokovati iskrivljenje penisa tijekom erekcije. Penis se može iskriviti u raznim smjerovima, uključivo prema gore, dolje ili u stranu, ovisno o mjestu na kojem je plak nastao. Uzrok je stvaranje neelastičnog, prvenstveno kolagenog ožiljka penisa. Peyronijeva bolest se najčešće javlja u muškaraca u dobi između 40 i 60 godine, ali može se javiti i u bilo kojoj drugoj životnoj dobi.

Peyronijeva bolest najčešće ne prolazi sama od sebe i može se pogoršavati tijekom vremena. Jednako tako, liječenje ne mora biti nužno potrebno ako pacijent ne osjeća bol ili stanje ne utječe na njegov spolni život, odnosno ne narušava značajno njegovu kvalitetu života. U vrlo rijetkim slučajevima se stanje poboljša bez liječenja.

Inače, procjenjuje se da se prevalencija Peyronijeve bolesti u odraslih muškaraca kreće oko 5 posto, no smatra se da bi stvarna prevalencija mogla biti veća.

Uzrok Peyronijeve bolesti trenutno nije poznat. Peyronijeva bolest može biti nasljedna, ali može biti potaknuta i ozljedama koje dovode do lokaliziranog krvarenja unutar penisa.

Valja istaknuti da Peyronijeva bolest predstavlja veliki problem spolno aktivnim muškarcima te se često zbog srama ne žele javiti liječniku. Postoje vrlo učinkovite metode u rješavanju ove bolesti. Jako je bitan otvoren razgovor s liječnikom o mogućim očekivanjima liječenja, što u konačnici dovodi do zadovoljavajućeg ishoda liječenja.

Zadnja izmjena: 21.08.2019.