Peyronijeva bolest - FAQ


Peyronijeva bolest - FAQ

Tko može oboljeti od Peyronijeve bolesti? 

Uzrok Peyronijeve bolesti još uvijek nije poznat, a spominju se brojni različiti faktori. Najčešće objašnjenje je trauma, do koje može doći tijekom odnosa, a koja uzrokuje sitno krvarenje u samom penisu. Kod zacjeljivanja rane formira se ožiljno tkivo (kolagenski plak). Neki muškarci imaju predispozicije za razvoj prekomjerne količine ožiljnog tkiva te samim tim i sklonost razvoju Peyronijeve bolesti.

Peyronijeva bolest većinom pogađa muškarce u dobi od 40-60 godina, iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Malo je vjerojatno da će bolest nestati sama od sebe, a stanje se vremenom može i pogoršati. Međutim, liječenje ne mora biti nužno ako stanje ne utječe na spolnu funkciju ili ako ne utječe značajno u negativnom smislu na kvalitetu života. U rjeđim se slučajevima stanje poboljša bez ikakvog liječenja.

Tko može dijagnosticirati Peyronijevu bolest?

Urolog s iskustvom u dijagnosticiranju i liječenju Peyronijevoj bolesti.

Obratite se najbližem specijalistu za Peyronijevu bolest.

Kako se pripremiti za sastanak s liječnikom?

Normalno je da nevoljko razgovarate o problemima koje imate sa svojim penisom, čak i sa svojim liječnikom. Međutim, brojni su liječnici koji su pomogli mnogim muškarcima s Peyronijevom bolešću, i vi po ničemu niste iznimka. Kako biste što je prije moguće dobili ispravnu dijagnozu i započeli s liječenjem, važno je da se pripremite za pregled kod liječnika.

Opišite simptome koje imate što je moguće detaljnije:

  • kada su se pojavili,
  • koliko dugo ih imate, 
  • kako se pojavljuju,
  • odnosno na koji način utječu na vas.

U slučaju zakrivljenosti penisa, pokušajte to fotografirati i pokazati sliku liječniku. To će olakšati dijagnosticiranje Peyronijeve bolesti.

Je li Peyronijeva bolest nasljedna i zarazna?

Iako to nije potpuno jasno, postoje dokazi koji ukazuju na to da je Peyronijeva bolest nasljedna. Peyronijeva bolest nije zarazna.

Kako razgovarati sa svojim partnerom?

Očigledni su razlozi zašto su mnogi muškarci s Peyronijevom bolešću zabrinuti zbog izgleda svog penisa. Neki su zabrinuti zbog nemogućnosti zadovoljavanja svog partnera ili stvaranja potomstva jer im spolni odnos predstavlja problem. Gubitak intimnosti i problemi u vezi kao posljedica Peyronijeve bolesti mogu snažno utjecati na mentalno zdravlje muškarca. Zbog toga je važno otvoreno razgovarati o tim osjećajima, bez obzira koliko to teško bilo. Slijedi nekoliko savjeta/smjernica za razgovor s partnerom o Peyronijevoj bolesti.

Razgovarajte, uključite, riješite:

  • Objasnite partneru što je to Peyronijeva bolest i budite vrlo detaljni. Predrasude o raznim bolestima zbunjuju i rezultiraju nepotrebnim pogrešnim shvaćanjima.
  • Približite partneru kako se zbog bolesti osjećate fizički, emocionalno i seksualno.
  • Pokušajte zajedno riješiti problem. Dobra je ideja uključivanje partnera u svaki korak procesa traženja pomoći, od pronalaženja različitih tehnika spolnog odnosa do odlazaka na liječničke preglede.

Gdje se mogu naći dodatne informacije o Peyronijevoj bolesti?

Raspitajte se kod svog liječnika o dodatnim informacijama i dostupnim postupcima liječenja ili posjetite internetske stranice koje pružaju dodatne informacije za bolesnike:

Zadnja izmjena: 21.08.2019.