Muškarci s iskrivljenim penisom tijekom erekcije izloženi većem riziku od raka


Muškarci s iskrivljenim penisom tijekom erekcije izloženi većem riziku od raka

Izgleda da su muškarci s iskrivljenim penisom tijekom erekcije koji je karakterističan za Peyronijevu bolest, izloženi većem riziku od razvoja raka testisa, raka kože i raka želuca, ukazuje nova studija koja je analizirala podatke od 1,5 milijuna muškaraca. Naime, američki znanstvenici s Baylor College u Houstonu utvrdili su da su muškarci s Peyronijevom bolešću izloženi 40 posto većem riziku od raka testisa, 40 posto većem riziku od raka želuca i 29 posto većem riziku od raka kože ili melanoma

Smatra se da se muškaraci s Peyronijevom bolešću trebaju pomno pratiti te redovito provjeravati nije li u njih došlo do pojave navedenih karcinoma. Na taj način karcinomi mogu biti otkriveni u početnoj fazi bolesti, kada je i njihovo liječenje uspješnije.

Jednako tako, valja spomenuti da se ustanovila genetska povezanost između Peyronijeve bolesti i karcinoma urogenitalnog trakta.

Dosada se Peyronijeva bolest nije previše ozbiljno shvaćala, no ovi rezultati će utjecati na promjenu našeg mišljenja o njoj.

Inače, procjenjuje se da svaki 16. muškarac stariji od 40 godina ima Peyronijevu bolest koja može imati ozbiljne fizičke i psihološke posljedice.

Izvor:
Fertility and Sterility