Home / Centri A-Z / Preosjetljivost zubi

Preosjetljivost zubi

Preosjetljivost zubi

Što je preosjetljivost zubi?

Mnoge odrasle osobe imaju problem preosjetljivih zuba ili dentinske preosjetljivosti. Preosjetljivost zuba je kratka, oštra bol koja nastaje zbog odgovora izloženog dentina na termički, kemijski ili osmotski stimulans.

Najčešći uzrok preosjetljivih zuba je povlačenje zubnog mesa i posljedično izlaganje zubnih korijena. S obzirom da korijeni nisu prekriveni zubnom caklinom, tisuće sitnih kanala koji vode do središta zubnog živca (pulpe) su izloženi. Ovi mikroskopski zubni kanalići sadrže tekućinu koja se pomiče kada je izložena hladnoći, toplini ili visokoj koncentraciji šećera u ustima i zauzvrat podražuje živac te uzrokuje nelagodu i bol.

Povezano s preosjetljivošću zubi

Lijepi bijeli zubi jedna su od osnovnih osobina lijepog izgleda. Moderna dentalna industrija je to davno spoznala, pa danas imamo pregršt proizvoda i usluga stvorenih u svrhu što bjelijih zubi.

Karijes i bolesti zubnog mesa spadaju u najčešće bolesti suvremenog čovjeka. Glavni čimbenik koji dovodi do nastanka tih bolesti su naslage na zubima, tzv. plak, koje čine okružje za djelovanje mikroorganizama. Mikrorganizmi u prisutstvu šećera svojim metabolizmom stvaraju kiseline koje razaraju tvrda zubna tkiva posljedica čega je gubitak minerala i stvaranje šupljina. U nastalim šupljinama bakterije se razmnažaju i dalje razaraju tkivo, zaštićene od djelovanja sline koja neutralizira kiseline i razara bakterije, mišića jezika i obraza koji mehanički čiste površinu zuba i postupaka oralne higijene.

Pod liječenjem zubi u širem smislu riječi smatra se bilo koji terapijski postupak na zubu uključujući uklanjanje karijesa i postavljanje ispuna te desenzibilizacija osjetljivih zubnih vratova. Endodontsko liječenje zubiju podrazumijeva terapijski postupak unutar korijenskih kanala u svrhu očuvanja zuba u njegovoj žvačnoj, estetskoj i fonetskoj ulozi.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje