Higijena usne šupljine


Higijena usne šupljine

Karijes i bolesti zubnog mesa spadaju u najčešće bolesti suvremenog čovjeka. Glavni čimbenik koji dovodi do nastanka tih bolesti su naslage na zubima, tzv. plak, koje čine okružje za djelovanje mikroorganizama. Mikrorganizmi u prisutstvu šećera svojim metabolizmom stvaraju kiseline koje razaraju tvrda zubna tkiva posljedica čega je gubitak minerala i stvaranje šupljina. U nastalim šupljinama bakterije se razmnažaju i dalje razaraju tkivo, zaštićene od djelovanja sline koja neutralizira kiseline i razara bakterije, mišića jezika i obraza koji mehanički čiste površinu zuba i postupaka oralne higijene.

Plak nije vidljiv golim okom ali se može prikazati organskim bojama (npr. ertrozin) najčešće u obliku tabletice koja se sažvače.

Učinkovito spriječavanje nastanka karijesa podrazumijeva uklanjanje ostataka hrane i naslaga sa zuba i zubnog mesa, uravnoteženu prehrana bogatu vlaknima i siromašnu šećerima te poboljšavanje kvalitete cakline pripravcima fluora.

Pravilno četkanje zubi

Naslage se najbolje uklanjaju zubnom četkicom i pastom koja bi trebala sadržavati fluor. Zube treba prati najmanje dva puta na dan. Najvažnije i najtemeljitije pranje treba biti navečer poslije zadnjeg obroka. Jutarnje pranje je dobro obaviti nakon doručka.

Zubna četkica mora biti nova, ne starija od dva do tri mjeseca. Pasta se nanosi na suhu četkicu i unosi u usta bez ovlaživanja. U ustima ima dovoljno tekućine za stvaranje pjene. Zubi se četkaju najmanje tri minute pazeći da se isčetkaju sve dostupne površine: obrazne, jezične i grizne plohe. Dlačice četkice se usmjere pod kutom od 45° prema duljoj osi zuba, utiskuju se u međuzubne prostore te između ruba zubnog mesa i zuba. Pokreti su vibracijski i elipsodni s određenim pritiskom. Četka se odvojeno gornja i donja čeljust počev od zubnog mesa prema griznoj plohi. Svako područje se četka 10 - 15 s, odnosno 10-tak pokreta četkicom.Grizne plohe se četkaju pokretima naprijed natrag. Stražnje plohe gornjih i donjih sjekutića četkaju se kružnim i pokretima gore dolje prednjom polovicom četkice. Posebnu pozornost treba obratiti na područje vrata zuba uz zubno meso jer su tu naslage najtvrdokornije i manje dostupne čišćenju. Tek kad su zubi temeljito isčetkani ispiru se usta vodom. Električna četkica se preporuča samo kao nadopuna običnoj četkici. Utvrđeno da nije učinkovitija od obične četkice. Ona se može koristiti prije i nakon večernjeg pranja.

Uporaba zubne svile

Četkanjem se očiste tri od pet ploha stražnjih zubiju, odnosno dvije od četiri plohe prednjih zubi. Da bi se očistile preostale dvije plohe, one postranične, potrebno je koristiti zubnu svilu.
Trideset do 40 cm zubne svile se omota oko srednjih prstiju svake ruke, prihvati se palcem i kažiprstom, ostavljajući 3-5 cm slobodno. Palacem se svila usmjerava između gornjih zuba a kažiprsitma između donjih. Svila se treba uvoditi u međuzubni prostor nježno cik-cak pokretima pazeći da se ne ošteti zubno meso. Svila se omota oko zuba i povlači gore - dole klizeći prema površini zuba te blago ispod ruba zubnog mesa. Svaki zub se ponaosob čisti neupotrebljenim dijelom zubne svile.

Uspješnost pranja može se provjeriti tableticama s bojama - revelatorima koja se mogu nabaviti u ljekarni. Taj test pomaže otkrivanju mjesta koja se slabije četkaju u svrhu korekcije.
Parodontološki bolesnici ili nosioci fiksnih protetskih naprava - mostova trebaju koristiti i dodatna sredstva za uspješnu higijenu kao što su tzv. interdentalne četkice i vodeni tuševi.

Redovito i pravilno provođenje oralne higijene rezultira oralnim zdravljem - zubima bez karijesa, zdravim zubnim mesom i oralnom sluznicom. Tada su posjete stomatologu uglavnom u svrhu kontrolne. Ukoliko dođe do stomatoloških radova oni su trajniji a komplikacije su rjeđe. Sve to u konačnici dovodi do estetskog i funkcijskog sklada, a nije zanemariva i financijska komponenta stomatoloških usluga.

Zadnja izmjena: 31.08.2019.