Izbjeljivanje zubi


Izbjeljivanje zubi

Lijepi bijeli zubi jedna su od osnovnih osobina lijepog izgleda. Moderna dentalna industrija je to davno spoznala, pa danas imamo pregršt proizvoda i usluga stvorenih u svrhu što bjelijih zubi.

Boju zuba stvaraju pigmenti, koji su se u zubu našli prilikom njegove mineralizacije ili se nalaze na zubu kao posljedica životnih navika.

Pigmentacije na zubima

Za skidanje pigmenata koji se nalaze na površini zuba kao posljedica životnih navika (kava, crno vino, katran cigareta itd..) postoje razni proizvodi u širokoj prodaji te različiti postupci u ordinaciji dentalne medicine.

Proizvodi kojima se skidaju pigmenti na površini zuba, a mogu se naći u širokoj prodaji su razne paste za izbjeljivanje zuba koje se svode pod zajedničkim imenom "whitening products".

Ovakvi prozvodi su jače abrazivnih svojstva nego normalne paste za zube, te ne mogu promjeniti  prirodnu boju zubnog tkiva.

Negativna strana dugotrajnog korištenja takvih proizvoda je uništavanje površinske strukture zubne cakline, te defekti na zubima i zubnom mesu.

Bitno se osvrnuti na tzv. recepte iz bakine kuhinje kojima se pokušava postići što bjelija boja zubi.

Trljanje zubi mješavinama soli i limunskog soka, sodom bikarbonom i inim sličnim kombinacijama, ne može se postići željena bijelina zubi, ali se izrazito uništava zubna caklina te ranjava zubno meso.

Kako bi adekvatno i bez štetnih posljedica skinuli pigmente sa površine zuba, najbolje je svakih 6 mjeseci posjetiti ordinaciju dentalne medicine,  gdje na raspolaganju postoji cijela lepeza postupaka profesionalnog čišćenja zubi.

pigmentacije-na-zubima-1

Pigmentacije na zubima

Moram napomenuti da posjećivanje ordinacije dentalne medicine svakih 6 mjeseci i onako spada u osnovne navike brige o zdravlju.

Mjenjanje osnovne boje zubi

Kada su zubi čisti od pigmentacija stvorenih životnim navikama, a i dalje ne zadovoljavaju bojom dolazimo do tzv. pravog izbjeljivanja zubi koje se svrstava pod zajednički nazivnik "bleaching".

Ovdje opet razlikujemo proizvode dostupne u širokoj potrošnji od proizvoda i postupaka dostupnih u ordinaciji dentalne medicine koji se svrstavaju pod imenom "profesionalno izbjeljivanje zubi".

Mehanizam mjenjanja prirodne nijanse zubi

Da bi se promijenila prirodna boja zubi, potrebno je promijeniti kemijsku strukturu pigmenta koji se nalaze u zubnom tkivu. To se postiže pomoću aktivnih molekula kisika, koju ulaze u strukturu zuba, te se vežu na molekule pigmenta, koje mjenjaju procesom oksigenacije. Kemijski spoj iz kojeg uvijek dobivamo aktivne molekule kisika je hidrogen. Kako je hidrogen izrazito reaktivan i nestabilan, postoje različiti načini kako ga učiniti reaktivnim kada mi to želimo.

Dva su osnovna principa:

  • Korištenje karbamid-peroksida koji se dovođenjem na tjelesnu temperaturu polako raspada na reaktivni hidrogen.
  • Korištenje neaktivnog hidrogena koji se aktivira u fazi uporabe raznim načinima od kemijskog do svjetlosnog aktiviranja.

Proizvodi za izbjeljivanje zubi dostupni u širokoj potrošnji

Sadrže hidrogen u relativno niskim postotcima od 6 do 10%, te se nanose direktno na plohu zuba pomoću raznih trakica za ljepljenje ili kistića. Djelotvorni su maksimalno 1 sat često i kraće.

Dugotrajnom uporabom istih moguće je postići svijetliju boju zuba, međutim uz željene efekte postoje i ne željene komplikacije izbjeljivanja zubi koje su u slučaju ovakvih proizvoda izvan profesionalne kontrole.

Standardna komplikacija izbjeljivanja zubi je prolazna preosjetljivost zubi na vanjske podražaje koja nastaje kemijskom iritacijom zubne pulpe. Postoje prozivodi koji smanjuju preosjetljivost zubi prilikom izbjeljivanja, ali se oni obično ne prodaju u prodavaonicama široke potrošnje.

Druga komplikacija kod izbjeljivanja zubi je povreda zubnog mesa kemijskom iritacijom zbog nanošenja hidrogena na isto.

trakica-za-izbjeljivanje-1

Trakica za izbjeljivanje na zubima

Prilikom izbjeljivanja zubi želimo imati hidrogen na površini zuba, ali ga nikako ne želimo imati na zubnom mesu. Problem ovakvih proizvoda je u tome da nisu individualizirani prema zubima onog koji ih koristi, pa često izbjeljuju zubno meso uz same zube, što zna biti vrlo neugodno i svakako je štetno.

Treća komplikacija korištenja ovakvih prozivoda povezana je sa nedovoljnom informiranošću samih korisnika.

Prilikom izbjeljivanja zubi na površini cakline javljaju se bijele mrljice koje su posljedica dehitratacije zubne cakline te nestaju u periodu od 1 sata do 2 dana, nakon što se voda u adekvatnoj količini vrati u caklinu.

Izrazito često, kao posljedica nepoznavanja samog mehanizma izbjeljivanja zubi, korisnici ovakvih proizvoda misle da su bijele mrljice na zubima ono što treba postići te koriste preparate za izbjeljivanje prečesto (obično svaki drugi dan), da zadrže caklinu dehidriranom.

dehidratacija-cakline

Dehidratacija cakline

Ovakvo ponašanje naravno dovodi do cijelog  niza negativnih posljedica i poznato je pod nazivom "bleaching junkie".

Proizvodi za izbjeljivanje zubi, dostupni u širokoj prodaji, su na prvi pogled izrazito atraktivni cijenom, međutim kako je potrebno dugotrajno korištenje za postizanje željenog efekta, te su nuspojave jako moguće, često korisnika ostavljaju razočaranim, te iz tog razloga nemogu biti stručno preporučeni.

Profesionalno izbjeljivanje zubi

Profesionalno izbjeljivanje zubi je ušlo u treće desetljeće svoje uporabe, te su dobro poznati postupci, rezultati i nuspojeve istog.

Kako bi se usluga profesionalnog izbjeljivanja zubi prilagodila životnom ritmu pacijenata, postoji nekoliko vrsta usluga.

Izbjeljivanje zubi u kući

Ovo je najčeće primjenjivana i najduže poznata vrsta profesionalnog izbjeljivanja zubi.

Prvo se za svakog pacijenta izrađuju individualno napravljene udlage za izbjeljivanje zubi, koje za svrhu imaju zdržavanje sredstva za izbjeljivanje na mjestu primjene bez razljevanja po ostatku usne šupljine.

U njih se stavlja adekvatna količina 10% karbamid-peroksida, koja se u ustima drži 6 sati (najčešće noću za vrijeme spavanja).

Sami postupak traje 14 dana, te zahtjeva 3 relativno kratke posjete ordinaciji dentalne medicine, što ga čini relativno jeftinim i široko prihvaćenim.

U novije vrijeme javljaju se veće koncentracije karbamid-peroksida u svrhu skraćenja nošenja samih udlaga u jednom danu.

Pa tako danas imamo 40% karbamid peroksid koji je dizajniran za 1 sat izbjeljivanja dnevno.

Izbjeljivanje zubi u ordinaciji dentalne medicine

Kako bi se rezultati izbjeljivanja zubi u kući postigli u što kraćem razdoblju dentalna industrija je izmislila izbjeljivanje zubi u ordinaciji.

Ono se bazira na korištenju hidrogena visokih koncentracija od 25 do 40%, te njegovom aktiviranju u ustima pacijenta.

Aktivacija se izvodi na različite načine od kemijske, raznih vrsta izvora svjetlosti i topline, preko lasera, do ultrazvučne aktivacije.

Ovaj segement dentalne industrije je vjerovatno najpodložniji marketniškim trikovima, pa se tako stalno izmišljaju razni impresivni dizajni novih lampi za izbjeljivanje te super atraktivni nazivi raznih sistema.

Rezultat izbjeljivanja zubi u ordinaciji dentalne medicine ovisi isključivo o koncentraciji hidrogena koji se koristi te o njegovoj reaktivnosti, tj. o količini molekula aktivnog kisika koji ulazi u zub prilikom samog postupka.

Na žalost dentalnih profesionalaca nismo još uspjeli u 1 sat izbjeljivanja u ordinaciji postići isti efekt kao u 84 sata izbjeljivanja u kući, pa je za postizanje željenog efekta izbjeljivanje u ordinaciji potrebno ponavljati nekoliko puta.

Deep bleaching

Razvojem sistema i postupaka za izbjeljivanje zubi, te željom za što boljim rezultatom. Došli smo do kombinacija izbjeljivanja zubi u ordinaciji te izbjeljivanja zubi u kući.

Ovakvim procesom izbjeljivanja, postiže se maksimalan rezultat koji profesionalno izbjeljivanje zubi može dati, uz značajno smanjenje neželjenih nuspojava.

Izbjeljivanje avitalnih zubi

Često se vidi da zubi na kojima je proveden endodontski zahvat (punjenje korjenskih kanala), budu bitno tamniji od ostalih zubi.

Za takve zube koristi se proces izbjeljivanja poznat pod nazivom "walking bleaching", kada su unutar krune zube stavlja depo preparat koji otpušta aktivni kisik nekoliko dana.

Postupak se ponavlja do postizanje željene boje zuba. Bitno je naglasiti da rezultat ovakvog izbjeljivanja zubi nije uvijek trajan.

Kada se primjenjuje profesionalno izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zubi se primjenjuje u cijelom nizu situacija. Najčešće se radi o mlađim osobama koje imaju zdrave zube, te se promjenom boje istih značajno diže kvaliteta života proizašla iz prvog dojma koji ostavljaju. Često se izbjeljivanje zubi primjenjuje kod opsežnih oralnih rehabilitacija kao dio terapije, to je posebno prisutno u oralnim rehabilitacijama iz domene estetske stomatologije.

Izbjeljivanje zubi se ne bi smjelo primjenjivati kod djece mlađe od 16 godina, te kod trudnica. U svim ostalim dobnim skupinama ono je dozvoljeno, a često i poželjno.

Rezultati profesionalnog izbjeljivanja zubi

Rezultati profesionalnog izbjeljivanja zubi ovise o početnoj boji zuba, metodi koja se koristi te o individualnoj permeabilnosti zubi.

Poznato je da su zubi čija je nijansa bliža žutoj nego sivoj povoljniji za izbjeljivanje, te da su rezultati u takvim situacijama impresivniji.

Svaka osoba ima zube različito permeabilne za ulazak aktivnog kisika, te se danas, sve više, procesi izbjeljivanja metodama i koncentracijom sredstava za izbjeljivanje, individualiziraju prema početnim rezultatima.

Prije početka profesionalnog izbjeljivanja zubi potrebno je fotografski uz odgovarajući ključ boja zubi, utvrditi početnu boju zubi.

prije-izbjeljivanja-1

Zubi prije tretmana izbjeljivanja u ordinaciji dentalne medicine

Verifikacija rezultata postignutih izbjeljivanjem, vrši se 2 tjedna nakon završenog procesa, jer je toliko potrebno da se caklina u potpunosti rehidrira, te se stabilizira novo postignuta boja. Verifikacija rezultata također se radi fotografijom uz prisutnost prvo određene boje iz ključa boja.

poslije-izbjeljivanja

Zubi nakon 4 tretmana izbjeljivanja u ordinaciji dentalne medicine

Trajnost rezultata postignutih profesionalnim izbjeljivanje zubi, ovisi najviše o životnim navikama pacijenta. U tom smislu prilikom i nakon procesa izbjeljivanja preporučljivo je izbjegavati izrazito pigmentirana pića i hranu te pušenje.

Jednom izbjeljeni zubi ne bi više nikad smijeli vratiti boju koju su imali na početku izbjeljivanja.

S vremena na vrijeme potrebno je postignutu boju osviježiti nekim jednostavnim oblikom izbjeljivanja, to se u najgorim situacijama radi nakon 6 mjeseci, dok je standardni interval osvježivanja boje, svakih nekoliko godina.

Bitno je napomenuti, da se izbjeljivanjem zubi, izbjeljuje samo prirodno zubno tkivo, dok umjetni materijali u smislu ispuna i krunica, ne mijenjaju boju.

Preosjetljivost zubi za vrijeme procesa izbjeljivanja

Preosjetljivost zubi na vanjske podražaje (najčešće hladno), standardno se javlja prilikom pocesa izbjeljivanja. Jačina te preosjetljivosti je individualna te varira od nikave do vrlo snažne.

Danas se protiv preosjetljivosti borimo različitim preparatima koji sadrže kalij-nitrat i fluor. Moderni preparati za izbjeljivanje zubi već u svojem sastavu sadrže kalij-nitrat i fluor kako bi se preosjetljivost smanjila.

Prosjetljivost zubi prilično ovisi o agresivnosti sustava za izbjeljivanje, te o izvoru svjetlosti koji služi za aktivaciju hidrogena kod izbjeljivanja zubi u ordinaciji.

Izvori svjetlosti dodatno zagrijavaju zubnu pulpu, pa tako doprinose preosjetljivosti nastaloj kemijskom iritacijom iste. U tom smislu najnepovoljnije je lasersko izbjeljivanje zubi koje postiže najviše temperature na površini zuba.

Prilikom izrazito jake preosjetljivosti, potrebno je izbjeljivanje prekinuti na nekoliko dana, a mogu se koristiti i analgetici npr. ibuprofen.

Štetnost profesionalnog izbjeljivanja zubi

Često se susrećem sa mišljenjem da je profesionalno izbjeljivanja štetno, te rezultira otapanjem cakline i nastankom karijesnih lezija.

Na tu temu su napravljene stotine znanstvenih istraživanja, a neka su utvrdila neke štetne posljedice. Npr. jedno istraživanje je utvrdilo da se primjenom određenog preparata za izbjeljivanje na caklini javljaju mikrodefekti, međutim kada su te rezultate usporedili sa količinom defkata nastalih primjenom soka od naranče, štetnost nastala izbjeljivanjem zubi bila je irelevantna.

Profesionalno izbjeljivanje zubi se danas smatra, sigurnim procesom koji nema negativnog utjecaja na oralno zdravlje.

Zaključno

Izbjeljivanje zubi je danas najviše željena usluga u svijetu dentalnih usluga. Kako bi proces izbjeljivanja zubi dao željene rezultate, bez negativnih posljedica potrebno je proces prepustiti profesionalcima.

Recepti iz bakine kuhinje, samoterapija, izbjeljivanje zubi po kozmetičkim salonima i inim mjestima, najčešće će rezultirati nezadovoljavajućim rezultatima, cijelom serijom negativnih nuspojava i posljedica, te u konačnici znatno večim utrošenim financijskim sredstvima.

Izbjeljivanje zubi danas je sastavni dio moderne stomatologije, te uz pravilnu profesionalnu primjenu može bitno utjecati na kvalitetu života proizašlu iz estetike osmijeha.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.