Alergije treba shvatiti ozbiljno!


Alergije treba shvatiti ozbiljno!

Istraživanje koje je analiziralo podatke gotovo 12.000 ljudi, koji su zaprimljeni u hitnu službu ili su bili hospitalizirani zbog anafilaksije, pokazalo je da se broj intervencija zbog anafilaksije, po život opasne alergijske reakcije, može smanjiti ukoliko se poduzmu odgovarajuće preventivne mjere.

Anafilaksija je akutna, po život opasna alergijska reakcija posredovana IgE protutijelima, koja se javlja kod prethodno senzibiliziranih osoba kada dođu u dodir sa senzibilizirajućim antigenom. Simptomi su stridor, dispneja, piskanje i hipotenzija.

Anafilaksiju u pravilu potaknu lijekovi (npr. beta-laktamski antibiotici, inzulin, streptokinaza, ekstrakti alergena), hrana (npr. orasi, jaja, morska hrana), bjelančevine, životinjski otrovi (npr. ubodi kukaca) i lateks.

Prema mišljenju stručnjaka, preporučljivo je da osobe s rizikom od ozbiljne alergijske reakcije na ubode kukaca, hranu ili drugi tip anafilaksije, nose uz sebe adrenalinski autoinjektor te da redovito posjećuju liječnika kako bi se spriječile teške alergijske reakcije koje zahtjevaju hospitalizaciju.

Inače, intramuskularna injekcija adrenalina (epinefrina) kao način primjene ima prednost pred supkutanom injekcijom jer je protok krvi kroz kožu, pa stoga i sustavna apsorpcija lijeka nakon potkožnog uštrcavanja, nepredvidljiva u bolesnika s hipotenzijom. U nekih bolesnika s poremećenom funkcijom kardiovaskularnog sustava može biti potrebna intravenska injekcija adrenalina.

Osobama koje su već imale anafilaksiju preporuča se da nose medicinsku narukvicu s popisom alergija, izbjegavaju alergene koji izazivaju anafilaksiju, imaju plan djelovanja u slučaju neočekivanog kontakta s alergenom, upute članove obitelji i prijatelje kako da im pomognu u slučaju anafilaksije te nose uz sebe adrenalinski autoinjektor ukoliko im je propisan.

Izvor:
American College of Allergy, Asthma and Immunology PR